ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στο συκώτι: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε ποτό που πίνετε

Η καταστροφική επίδραση του αλκοόλ στο συκώτι είναι γνωστή και αποδεδειγμένη.

Καρκίνος στο συκώτι: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για κάθε ποτό που πίνετε

Τώρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), μόλις τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα είναι αρκετά για να προκαλέσουν καρκίνο στο συκώτι.

Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 4% για κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ που καταναλώνουμε, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα περίπου ποτό.

Τα στοιχεία του WCRF υποδεικνύουν επίσης ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου στο συκώτι, ενώ αντίθετα ο καφές φαίνεται πως έχει προστατευτική δράση ενάντια στην επικίνδυνη νόσο.

Το πρότζεκτ του WCRF σχετικά με τη σχέση διατροφής, βάρους και γυμναστικής με τον καρκίνο του ήπατος –Continuous Update Project (CUP)– αποτελεί μια συνεχιζόμενη προσπάθεια με σημαντική συμβολή στην επιστημονική κοινότητα, με τον οργανισμό να παρουσιάζει συνεχώς νέα δεδομένα. Οι ερευνητές μελετούν τη διεθνή βιβλιογραφία ώστε να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τους παράγοντες που καθοδηγούν την εκδήλωση της νόσου. Μέχρι τώρα, έχουν μελετήσει 34 μελέτες που αφορούν σε 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων πάνω από 24.500 εκδήλωσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο στο συκώτι.

Παλαιότερες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ CUP υπέδειξαν ότι το αλκοόλ σχετίζεται με ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου στο συκώτι.

Διαβάστε επίσης:

Προβλήματα στο συκώτι από το αλκοόλ – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Απλοί κανόνες για να προφυλαχθείτε από τα ποτά "μπόμπες"
Το ποτό που σίγουρα θα σας προκαλέσει hangover!
Αλκοόλ και κρύο: Μύθος ή πραγματικότητα