ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Πνεύμονα: Λανθασμένες αντιλήψεις και ελλιπής γνώση από τον πληθυσμό, σύμφωνα με έρευνα

Παγκόσμια έρευνα σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες αναδεικνύει τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου έξι στους 10 ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ μόνο ένας στους πέντε συνειδητοποιεί ότι γενετικές μεταβολές μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Καρκίνος Πνεύμονα: Λανθασμένες αντιλήψεις και ελλιπής γνώση από τον πληθυσμό, σύμφωνα με έρευνα

Ειδικότερα, νέα παγκόσμια έρευνα σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες από 10 χώρες διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία του κοινού γνωρίζει ελάχιστά ή τίποτα σχετικά με τον καρκίνο του πνεύμονα (84%), μία σοβαρή νόσο που ευθύνεται για 1,59 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, περισσότερους από όσο ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη μαζί. Η έρευνα με την ονομασία "Any One Any Lung" αποκάλυψε όχι μόνο ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης για τον εκτεταμένο αντίκτυπο του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σημαντική άγνοια για το ρόλο των γενετικών μεταβολών στην ανάπτυξη της νόσου. Αυτά τα κενά στην ενημέρωση και οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητη απόδοση ευθύνης στον ασθενή, επηρεάζοντας αρνητικά όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα και χρειάζονται υποστήριξη.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Ογκολογίας της Novartis και διενεργήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία Harris Poll.

Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί υπότυποι καρκίνου του πνεύμονα βάσει διαφορετικών υποκείμενων γενετικών ανωμαλιών. Μεταξύ των ατόμων με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του πνεύμονα, περίπου το 60% παρουσιάζουν μία γενετική μετάλλαξη που ευθύνεται για τον καρκίνο τους. Ωστόσο, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων δεν αναγνωρίζει τις γενετικές μεταβολές ως παράγοντα που ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Επιπλέον, λιγότεροι από ένας στους πέντε (19%) γνωρίζουν ότι θεραπείες που στοχεύουν σε μία συγκεκριμένη γενετική μεταβολή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της νόσου, παρά το γεγονός ότι αρκετές στοχευμένες θεραπείες είναι πλέον διαθέσιμες για τους ασθενείς. Το θεραπευτικό τοπίο του καρκίνου του πνεύμονα έχει αλλάξει δραματικά και οι αρμόδιοι ιατρικοί φορείς συστήνουν πλέον στους ασθενείς να υποβάλλονται σε γενετικό έλεγχο, ώστε να καθορίζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του πνεύμονα από τον οποίο πάσχουν.

Σύμφωνα με την έρευνα "Any One Any Lung", οι μισοί (50%) ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για τον καρκίνο τους. Συγκριτικά, σημαντικά μικρότερος αριθμός πιστεύουν το ίδιο για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη (12%), του παχέος εντέρου (14%) ή του μαστού (11%). Επιπρόσθετα, το 40% θεωρεί ότι υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη ή ενσυναίσθηση για άτομα με καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα τους. Παρόλο που το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, περίπου το 10% έως 15% των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Η νόσος προσβάλλει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών, και ασθενών κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους κάποιοι ηλικίας μόλις 15 ετών.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων γνωμοδότησε θετικά για το ceritinib (Zykadia®) για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ) θετικό στην κινάση αναπλαστικού λεμφώματος (ALK+), οι οποίοι έχουν θεραπευθεί προηγουμένως με crizotinib. Εάν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το ceritinib θα είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή για την κάλυψη μίας έως τώρα ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης για τους πάσχοντες από ALK+ ΜΜΚΠ που έχουν λάβει θεραπεία με crizotinib.

Κάθε χρόνο, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο ΜΜΚΠ, που αντιπροσωπεύει το 85-90% όλων των περιστατικών. Στο 2-7% των περιπτώσεων ο καρκίνος προάγεται από την αναδιάταξη του γονιδίου ALK, το οποίο διεγείρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να αναγνωριστεί με ένα μοριακό τεστ στον καρκινικό όγκο. Παρά τις σημαντικές θεραπευτικές προόδους για τους ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ, η εξέλιξη της νόσου συχνά είναι αναπόφευκτη και απαιτούνται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Η θετική γνωμοδότηση βασίσθηκε στα αποτελέσματα δύο παγκόσμιων, πολυκεντρικών, μελετών με πρωτεύον καταληκτικό σημείο αποτελεσματικότητας το ποσοστό ολικής ανταπόκρισης - συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ανταπόκρισης και της μερικής ανταπόκρισης - για ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με δόση 750 mg του ceritinib. Πρόσθετες αξιολογήσεις συμπεριέλαβαν τη μέση διάρκεια ανταπόκρισης και την επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου, καθώς και την συνολική επιβίωση.

Η πρώτη μελέτη αξιολόγησε συνολικά 246 ασθενείς με ALK+ ΜΜΚΠ: οι 163 είχαν λάβει πρότερα θεραπεία με έναν αναστολέα της ALK και οι 83 δεν είχαν κάνει τέτοια θεραπεία. Στους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με έναν αναστολέα της ALK, το ποσοστό ολικής ανταπόκρισης ήταν 56,4%, η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 8,3 μήνες και η διάμεση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου ήταν 6,9 μήνες. Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 140 ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ALK+ ΜΜΚΠ, όπου αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του σκευάσματος σε ασθενείς που είχαν λάβει προηγουμένως μία έως 3 γραμμές χημειοθεραπείας και έπειτα εμφάνισαν πρόοδο νόσου υπό crizotinib.

Για την πρωτοβουλία "Any One Any Lung"
Η πρωτοβουλία "Any One Any Lung" έχει στόχο να εντείνει την εγρήγορση για τον καρκίνο του πνεύμονα ως μία σύνθετη νόσο που μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή ιστορικού καπνίσματος. Το Τμήμα Ογκολογίας της Novartis συνεργάστηκε με διεθνείς οργανώσεις ασθενών για τη δημιουργία της έρευνας και των υποστηρικτικών υλικών, μεταξύ των οποίων μία πρόσφατα δημιουργημένη ιστοσελίδα.

Η έρευνα "Any One Any Lung" διενεργήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία Harris Poll μεταξύ 11 Αυγούστου, 2014 και 27 Αυγούστου, 2014.

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεσήλικες με καλή φυσική κατάσταση κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο