ΥΓΕΙΑ

Φυσικοθεραπεία: Πότε βοηθά να αποφύγετε το χειρουργείο στη μέση

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην οσφυϊκή μοίρα, ειδικότερα εάν ο ασθενής θέλει να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση.

Φυσικοθεραπεία: Πότε βοηθά να αποφύγετε το χειρουργείο στη μέση

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine αναφέρει ότι οι ασθενείς με οσφυϊκή σπονδυλική στένωση θα πρέπει να εξαντλήσουν πρώτα όλες τις μη χειρουργικές θεραπευτικές λύσεις, όπως η φυσικοθεραπεία, πριν αποφασίσουν να υποβληθούν σε επέμβαση.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι ασθενείς με προβλήματα στη μέση απαλλάσσονται ταχύτερα από τις ενοχλήσεις όταν υποβάλλονται σε χειρουργείο, όμως τα οφέλη από χειρουργικές και μη χειρουργικές λύσεις φαίνεται να μη διαφέρουν κατά πολύ μακροπρόθεσμα.

Οι ερευνητές σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με πολύ έντονα συμπτώματα ή ασθενείς που δεν βρίσκουν ανακούφιση από μη χειρουργικές λύσεις, ωστόσο επισημαίνουν ότι εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι όπως η φυσικοθεραπεία μπορούν να αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των ενοχλήσεων.

Η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση είναι η συνηθέστερη αιτία οσφυαλγίας στους ηλικιωμένους. Εκδηλώνεται με αιφνίδιους πόνους και μούδιασμα στη μέση, τους γλουτούς και τα πόδια.

Σε σοβαρά περιστατικά, η πάθηση εμποδίζει τη βάδιση και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Ο πόνος λόγω της οσφυϊκής σπονδυλικής στένωσης εκδηλώνεται συνήθως όταν το άτομο στέκεται ή περπατά, ενώ υποχωρεί κατά την κάμψη προς τα εμπρός.