ΥΓΕΙΑ

«Καλός» vs. «κακός» πόνος: Πώς τους ξεχωρίζουμε

Μια μικρή ενόχληση μπορεί να εξελιχθεί σταδιακά σε πόνο και μάλιστα ισχυρό. Στην αρχή, ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται μόνο όταν κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις και σιγά-σιγά να γίνει χρόνιος.

«Καλός» vs. «κακός» πόνος: Πώς τους ξεχωρίζουμε

Από τα γόνατα και τους ώμους έως τη μέση και τους αστραγάλους, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα.

Ο πόνος είναι επί της ουσίας ένας προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού μας που χρησιμεύει στην αποφυγή της φθοράς και της υπερβολικής καταπόνησης. Εάν ο πόνος είναι ισχυρός, αυτό σημαίνει ότι καταπονούμε υπερβολικά το σώμα μας ή ότι η καταπόνηση επέρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Δείτε μερικές συνήθεις περιπτώσεις όπου ο πόνος μπορεί να οφείλεται είτε σε κάτι αθώο που αντιμετωπίζεται εύκολα με την ξεκούραση και τις αλλαγές στον τρόπο άσκησης είτε σε κάποια σοβαρότερη αιτία που επιβάλλει την επίσκεψη στον ειδικό.

1. Πόνος στη μέση ή την πλάτη

Εάν γυμνάζεστε με βάρη, η αίσθηση σπασμού μεταξύ των ώμων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η άσκηση δεν γίνεται σωστά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης εάν η ανύψωση του βάρους γίνεται πολύ γρήγορα. Άλλοτε πάλι, ο πόνος στην ωμοπλάτη μπορεί να «ακτινοβολεί» από τον αυχένα.

Σημάδια «κακού» πόνου: Θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό εάν ο πόνος είναι οξύς και αιφνίδιος ή συνοδεύεται από δύσπνοια. Στην περίπτωση αυτή, οι ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε σοβαρότερη ορθοπαιδική πάθηση, όπως δισκοκήλη στο θώρακα. Άλλοτε πάλι, ο πόνος στην ωμοπλάτη μπορεί να αποτελεί ένδειξη εμφράγματος. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τα Επείγοντα εάν οι ενοχλήσεις είναι πρωτοφανείς και συνοδεύονται από πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

2. Πόνος στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να εξελιχθεί σταδιακά και να δυσκολεύει απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας. Ο τραυματισμός στο γόνατο σπανίως αποτελεί επείγουσα κατάσταση, εκτός κι αν εμφανιστεί μετά από την ανύψωση μεγάλου βάρους και προκληθεί ρήξη. Ο πόνος όταν, για παράδειγμα, ανεβαίνουμε σκαλιά οφείλεται συχνά σε πρόβλημα στην επιγονατιδομηρική άρθρωση, Στην περίπτωση αυτή, η ενόχληση γίνεται αισθητή πίσω από το γόνατο και ακούγεται ένα ελαφρύ τρίξιμο στο γόνατο όταν το πόδι τεντώνει.

Σημάδια «κακού» πόνου: Εάν ακουστεί κάποιος ήχος από το γόνατο τη στιγμή του τραυματισμού και μετά εκδηλωθεί στο σημείο οίδημα, αδυναμία ή μειωμένη κινητικότητα, ο τραυματισμός είναι πιθανότατα αρκετά σοβαρός (π.χ. ρήξη συνδέσμου ή μηνίσκου).

3. Πόνος στο πέλμα

Ο πόνος στη μέση της φτέρνας ή στην καμάρα, ειδικότερα εάν εκδηλώνεται κατά το τρέξιμο και είναι πιο ισχυρός το πρωί, μπορεί να υποδεικνύει πελματιαία απονευρωσίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του συνδετικού ιστού που βρίσκεται κατά μήκος της βάσης του πέλματος. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε πόνο στα γόνατα.

Σημάδια «κακού» πόνου: Εάν ο πόνος επιμένει για αρκετές εβδομάδες, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό.

4. Πόνος στην κνήμη

Εάν τρέχετε σε ανώμαλο έδαφος ή άσφαλτο, ο πόνος μπορεί να οφείλεται στους κραδασμούς. Ο πόνος μπορεί να εκδηλωθεί αρχικά στο πρόσθιο μέρος του αστραγάλου και να ανεβαίνει σταδιακά προς την επιγονατίδα.

Σημάδια «κακού» πόνου: Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί μετά την εφαρμογή πάγου και την ξεκούραση και αφού μειώσετε τις αποστάσεις που καλύπτετε με το τρέξιμο ή το περπάτημα, επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές διατάσεις για τον πόνο στον αυχένα (εικόνες)
Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Ποια τα συμπτώματα, εκτός από τον πόνο στη μέση
Πώς θα αποφύγετε τις κράμπες στα πόδια