ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Ο ισχυρός πόνος στο αριστερό χέρι είναι κλασικό σύμπτωμα εμφράγματος. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλες, λιγότερο επικίνδυνες, αιτίες, όπως ο τραυματισμός σε έναν μυ.

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά

Δείτε ποιες είναι οι ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πότε ο πόνος στο αριστερό χέρι υποδεικνύει πρόβλημα στην καρδιά.

1. Πόνος στο αριστερό χέρι συνδυαστικά με πόνο στο στήθος

Ο συνδυασμός αυτών των δύο συμπτωμάτων δεν αποτελεί πάντοτε λόγο ανησυχίας, καλό είναι όμως να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Για παράδειγμα, στις μικρές ηλικίες ο πόνος στο αριστερό χέρι συνδυαστικά με πόνο στο στήθος σπανίως υποδεικνύει σοβαρό κίνδυνο.

2. Πόνος στο αριστερό χέρι και άλλα συμπτώματα

Δεν εκδηλώνουν όλοι οι καρδιοπαθείς εμφανή συμπτώματα, όπως ενοχλήσεις στο στήθος. Είναι πιθανό ακόμη και να πάθει κάποιος έμφραγμα χωρίς να εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Πέρα από τα συνήθη συμπτώματα που συνοδεύουν θεωρητικά το επεισόδιο (στηθάγχη, ταχυπαλμία κ.α.), πιο ασαφή συμπτώματα όπως η ναυτία, η δυσπεψία, η ζαλάδα και η έντονη εφίδρωση μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά του επερχόμενου εμφράγματος.

3. Αναπαραγώγιμος πόνος στο αριστερό χέρι

Εάν ο πόνος στο χέρι εκδηλώνεται κατά την κίνηση του άκρου ή κατά την άσκηση πίεσης σε κάποιο σημείο, πιθανότατα δεν σχετίζεται με την καρδιακή λειτουργία. Η ανύψωση βαρέων αντικειμένων, για παράδειγμα, μπορεί να είναι η αιτία του πόνου στην περίπτωση αυτή, λόγω επακόλουθης φλεγμονής σε κάποιο μυ ή μια άρθρωση. Αυτός ο πόνος ονομάζεται αναπαραγώγιμος, καθώς μπορούμε να ελέγξουμε πότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί (κίνηση άκρου, πίεση/ψηλάφηση). Εάν ο πόνος στο χέρι οφείλεται σε πρόβλημα στον αυχένα, αναπαράγεται κατά την κίνηση του αυχένα. Ο πόνος που προέρχεται από την καρδιά δεν εκδηλώνεται συνήθως κατά την κίνηση ή την ψηλάφηση.

4. Επίμονος πόνος

Ο επίμονος πόνος στο αριστερό χέρι για μεγάλο χρονικό διάστημα σπανίως οφείλεται στην καρδιά. Συνήθως είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή φλεγμονής (π.χ. τενοντίτιδα, αρθρίτιδα).

5. Πόνος στο αριστερό χέρι έπειτα από γυμναστική

Εάν ο πόνος επιδεινώνεται μετά τη σωματική άσκηση και υποχωρεί κατά τις ώρες χαλάρωσης είναι πιο πιθανό να προέρχεται από την καρδιά, ειδικότερα εάν ο πόνος δεν είναι αισθητός επιφανειακά στο χέρι. Ο αιφνίδιος πόνος στο αριστερό χέρι εν ώρα χαλάρωσης μπορεί επίσης να υποδεικνύει διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Αθόρυβο έμφραγμα: Χτυπά αιφνιδίως χωρίς προειδοποιητικά σημάδια
Η προειδοποιητική ένδειξη εμφράγματος που φαίνεται στο δέρμα μας
Έμφραγμα: Μάθετε τα σημάδια που σώζουν από το θάνατο!