ΥΓΕΙΑ

Κιρσοί: Οριστικό τέλος με συνδυαστική θεραπεία Laser & φλεβοτόμου

Οριστικό τέλος στους κιρσούς με συνδυαστική (διαδερμική-ενδοσκοπική) θεραπεία Laser και φλεβοτόμου βάζουν πλέον οι αγγειοχειρουργοί.

Κιρσοί: Οριστικό τέλος με συνδυαστική θεραπεία Laser & φλεβοτόμου

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν σοβαρό πρόβλημα κιρσών, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100%, ενώ πρόκειται για επαναστατική μικρό-επέμβαση, υψίστης ακρίβειας ελέγχου και θεραπείας όλων των υποδόριων ανεπαρκούντων φλεβών.

«Η θεραπεία των κιρσών γίνεται ενδοσκοπικά καιαποτελεί πλέον επέμβαση ρουτίνας και δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση το ανοιχτό χειρουργείο» αναφέρει ο Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, T. fellow of M.G.H. HARVARD MEDICAL SCHOOL MD, Ph.D κ. Γεώργιος Κούστας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.300 επεμβάσεις.

Τα πλεονεκτήματα της νέας θεραπείας:

- Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος (minimumin vasive)

- Δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου

- Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο ίασης

- Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις κανονικές του δραστηριότητες

- Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

- Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα

- Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες

Αιτίες εμφάνισης κιρσών και συμπτώματα

Οι αγγειοχειρουργοί θεωρούν ως τις κυριότερες αιτίες, εκτός αυτών που υπάρχουν κατά την γέννηση του ατόμου -ελαττωματικές φλέβες ή με λιγότερες βαλβίδες- που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια τις εξής:

- Κληρονομικότητα

- Παρατεταμένη ορθοστασία λόγω επαγγέλματος (χειρουργοί, γκαρσόνια, κομμώτριες κλπ)

- Παχυσαρκία

- Χρόνια δυσκοιλιότητα

- Χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα)

- Ηλικία (η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίες μικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50ο έτος της ηλικίας)

- Εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς)

- Χρήση ορμονών και αντισυλληπτικών

- Καθιστική εργασία και ζωή

- Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια

- Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Τα κυριότερα δε συμπτώματα που έχουν όσοι εμφανίζουν κιρσούς είναι: πρήξιμο, οίδημα, πόνος, βαριά άκρα, καυσαλγίες, αίσθημα τάσεως, κνησμό (φαγούρα) νυχτερινές κράμπες, μουδιάσματα (αιμωδίες), αιμορραγία, δερματίτιδα, εξέλκωση γύρω από τον αστράγαλο και κακοήθης εξαλλαγή.

Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα της φλέβας, φλεγμένη δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο.

Η θρομβοφλεβίτιδα είναι 20 φορές πιο συχνή σε άτομα με κιρσούς. Από αυτούς το 8-40% προσβάλλει τις εν τω βάθει φλέβες -θρόμβωση- με αποτέλεσμα ένα 10% να αναπτύξει πνευμονική εμβολή και ενίοτε θάνατο.

Εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες με κιρσούς

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 40 - 45% και των ανδρών σε ποσοστό 20-25 %. Δηλαδή στην πατρίδα μας περίπου 2.200.000 γυναίκες πάσχουν από μικρότερου (σταδίου 1) μέχρι μεγαλύτερου βαθμού (σταδίου 5) ανεπάρκεια του φλεβικού δικτύου, χωρίς όλες τους να το γνωρίζουν. Επίσης, περίπου 900.000 άνδρες πάσχουν από τη νόσο την οποία συχνά διαγιγνώσκουμε για πρώτη φορά στο στρατό κατά τη διάρκεια της θητείας.

Τα μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί είναι κυρίως το περπάτημα, η άσκηση, η χρήση ελαστικών καλτσών και η αποφυγή της χρήσης στενών κορσέδων.

Διαβάστε ακόμη:

Η συσκευή που «σφραγίζει» τις φλέβες και βάζει τέλος στους κιρσούς (vid)

Φλεβίτιδα: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Πρησμένοι αστράγαλοι: Τι φανερώνει το σύμπτωμα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Απαλλαγείτε από τη φλεβίτιδα φυσικά και ανέξοδα

Κιρσοί και φλεβική ανεπάρκεια: Νέα θεραπεία με λέιζερ

Θωρακίστε το αγγειακό σας σύστημα με αυτά τα συστατικά