ΥΓΕΙΑ

Το πρόχειρο φαγητό προκαλεί παχυσαρκία αλλά όχι για τους λόγους που φαντάζεστε

Είναι γνωστό ότι το junk food λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχει ευνοεί την ανάπτυξη παχυσαρκίας.

 

Το πρόχειρο φαγητό προκαλεί παχυσαρκία αλλά όχι για τους λόγους που φαντάζεστε

Όπως υποστηρίζει ένας βρετανός καθηγητής το πρόχειρο φαγητό εκτελεί και μια άλλη επιβαρυντική για τον οργανισμό λειτουργία που ευνοεί την παχυσαρκία.

Ο δρ Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King's College του Λονδίνου (KCL) πιστεύει πως τα πρόχειρα φαγητά σκοτώνουν τα βακτήρια του εντέρου που μας βοηθούν να παραμείνουμε αδύνατοι και αυτό μπορεί να είναι μία από τις αιτίες για την εξάπλωση της παχυσαρκίας.

Γι' αυτό και υποστηρίζει ότι μία διατροφή που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική για το αδυνάτισμα με την μείωση των λιπαρών και της ζάχαρης.

Σε ένα τέτοιο διαιτολόγιο εξέχουσα θέση πρέπει να κατέχουν τρόφιμα όπως το σέλερι, το σκόρδο, το μη παστεριωμένο τυρί, οι μικρές μερίδες μαύρης σοκολάτας και, παραδόξως, η βελγική μπύρα.

Ο δρ Σπέκτορ είναι συγγραφέας ενός νέου βιβλίου που τιτλοφορείται «The Diet Myth». Όπως γράφει, νεώτερες μελέτες δείχνουν πως τα μικρόβια στο εσωτερικό των εντέρων παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σωματικό βάρος και πως η ελάττωση της ποικιλότητάς τους συμβάλλει στην παχυσαρκία.

Μάλιστα υπολογίζει ότι η ποικιλότητα των βακτηρίων μπορεί να μειωθεί έως 60% μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη μιας ανθυγιεινής διατροφής, πλούσιας σε πρόχειρα φαγητά.

Αυτό το αποδεικνύει και με ένα ασυνήθιστο πείραμα, στο οποίο δέχτηκε να συμμετάσχει ο 23χρονος γιος του Τομ.

Επί δέκα ημέρες, ο Τομ τρεφόταν μόνο με χάμπουργκερ, τηγανητές μπουκίτσες κοτόπουλο, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά, ενώ πριν και μετά το τέλος του 10ημέρου υποβλήθηκε σε βιοψίες εντέρου για να ελεγχθεί η χλωρίδα του.

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, στην αρχή ζούσαν στο έντερό του 3.500 διαφορετικά είδη βακτηρίων αλλά στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης είχαν μειωθεί σε 1.300.

«Το ανθρώπινο σώμα εκ φύσεως περιέχει χιλιάδες βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγεία, καθώς παίζουν ζωτικό ρόλο στην πέψη των τροφίμων, στον έλεγχο των θερμίδων που απορροφά ο οργανισμός από αυτά, στην παροχή σημαντικών ενζύμων και βιταμινών και σε δεκάδες άλλες λειτουργίες», δήλωσε ο δρ Σπέκτορ.

«Είναι τεκμηριωμένο πως όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διατροφή μας, τόσο μεγαλύτερη ποικιλότητα υπάρχει στην χλωρίδα του εντέρου και τόσο το καλύτερο για την υγεία - και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες».

Ο δρ Σπέκτορ αναφέρει ότι πριν από 15.000 χρόνια οι πρόγονοί μας κατανάλωναν σχεδόν 150 διαφορετικά συστατικά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται στο σώμα τους μεγάλος αριθμός διαφορετικών βακτηρίων.

Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα από 20 διαφορετικά συστατικά, τα οποία μειώνονται ακόμα περισσότερο όταν ο κορμός της διατροφής αποτελείται από πρόχειρα φαγητά.

Και αυτό, εξηγεί, διότι η πλειονότητα αυτών των τροφίμων προέρχεται από τέσσερα συστατικά: το καλαμπόκι, την σόγια, το σιτάρι ή το κρέας.

Την κατάσταση επιδεινώνει η προώθηση ιδιαίτερα στερητικών διαιτολογίων με στόχο το εύκολο και γρήγορο αδυνάτισμα, που έχει ως επακόλουθο ακόμα μεγαλύτερη μείωση της βακτηριακής ποικιλότητας, προσθέτει.

Στον αντίποδα αυτών, τα τρόφιμα όπως το σκόρδο και ο καφές που προαναφέρθηκαν, μπορεί να αυξήσουν τα είδη των βακτηρίων, βοηθώντας στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, γράφει στο βιβλίο του, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται στη Βρετανία την προσεχή Πέμπτη 14 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Επιδημία παχυσαρκίας στην Ευρώπη ως το 2030

Επηρεάζουν τα περιττά κιλά τη σεξουαλική ζωή;