ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Το εμβόλιο που παρασκευάστηκε στην Κούβα θα φτάσει και στις ΗΠΑ

Χάρη στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, οι Αμερικανοί επιστήμονες σύντομα θα έχουν πρόσβαση σε ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Το εμβόλιο που παρασκευάστηκε στην Κούβα θα φτάσει και στις ΗΠΑ

Το ινστιτούτο Roswell Park Cancer Institute της Νέας Υόρκης οριστικοποίησε τη συμφωνία του με το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας ώστε το εμβόλιο Cimavax να φτάσει στις ΗΠΑ.

Ο δρόμος για την έγκριση του εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα είναι μακρύς. Αν και το Cimavax διατίθεται δωρεάν στην Κούβα από το 2011, θα περάσει πιθανώς αρκετός καιρός μέχρι να γίνει διαθέσιμο σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Διευθύνων Σύμβουλος του Roswell Park, Δρ Candace Johnson, δήλωσε πως ευελπιστεί να δοθεί έγκριση για ανάλυση του Cimavax εντός 6-8 μηνών και να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ένα περίπου χρόνο.

Αφού ξεκινήσουν οι δοκιμές, το εμβόλιο θα πρέπει να εξεταστεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του πριν καν συζητηθεί το ενδεχόμενο να διατεθεί στο κοινό. Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, ωστόσο έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Cimavax δεν είναι ένα εμβόλιο όπως αντιλαμβανόμαστε συμβατικά την έννοια του εμβολίου, καθώς δεν περιέχει εξασθενημένο μικροοργανισμό που χρησιμοποιείται για να προληφθεί μελλοντική λοίμωξη. Πρόκειται για θεραπευτικό εμβόλιο. Εμβόλιο μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ουσία διευκολύνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το Cimavax συγκεκριμένα, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό του ασθενούς ώστε να απελευθερώσει αντισώματα που δρουν ενάντια στον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα (EGF), ο οποίος διευκολύνει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου. Σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, το εμβόλιο προλαμβάνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση (μετάσταση) του όγκου και μπορεί να καταστήσει τον καρκίνο σχετικά διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, το Cimavax παρατείνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα κατά 4 με 6 μήνες, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής των ασθενών, περιορίζοντας συμπτώματα όπως ο βήχας και η δύσπνοια.

Το Cimavax δεν αποτελεί κάποια θεραπεία-θαύμα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Δεν μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών σε τελικό στάδιο, μόνο να την παρατείνει και να τη βελτιώσει. Αυτό που το κάνει όμως να ξεχωρίζει από άλλες αντίστοιχες θεραπείες είναι η χαμηλή του τοξικότητα και η πολύ χαμηλή τιμή του -κάθε δόση του εμβολίου κοστίζει στην κυβέρνηση της Κούβας περίπου ένα αμερικανικό δολάριο.