ΥΓΕΙΑ

Έξι πόνοι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Συχνά αγνοούμε ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, όπως μια ξαφνική ζαλάδα, τη δύσπνοια ή έναν έντονο πόνο, ελπίζοντας πως είναι κάτι παροδικό και ακίνδυνο.

Έξι πόνοι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Όμως τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές εμφανίζονται για να μας «προειδοποιήσουν» και σημαίνουν ότι πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ένα πρόβλημα υγείας.

Πότε ο πόνος επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό και τι μπορεί να δείχνει;

1. Αιφνίδιος πόνος στη βουβωνική χώρα

Συχνά ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο στην περιοχή. Ίσως πρόκειται για συστροφή όρχεως, όταν δηλαδή δεν διοχετεύεται αίμα σε έναν από τους δύο όρχεις λόγω συγγενούς ανωμαλίας που συνεπάγεται στρέβλωση του σπερματικού τόνου. Μπορεί επίσης να πρόκειται για επιδιδυμίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της επιδιδυμίδας όπου αποθηκεύεται το σπέρμα.

2. Έντονος πόνος στη μέση

Εάν ο πόνος στη μέση δεν οφείλεται στη σωματική άσκηση και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα, μπορεί να υποδεικνύει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Εάν το ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Ο έντονος πόνος στη μέση δεν αποτελεί πάντα κίνδυνο για τη ζωή, καθώς μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πέτρας στα νεφρά.

3. Επίμονος πόνος στο καλάμι ή το πέλμα

Ίσως πρόκειται για κάταγμα κόπωσης. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως ο πόνος επιδεινώνεται με τη σωματική άσκηση, επιμένει όμως ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα. Συμβαίνει όταν η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση δεν επιτρέπει στο οστό να επουλωθεί επαρκώς από μόνο του.

4. Οξύς πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά είναι αρκετά γενικό σύμπτωμα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς εσωτερικά βρίσκονται αρκετά ζωτικά όργανα. Ο πόνος αυτός μπορεί λοιπόν να υποδεικνύει σκωληκοειδίτιδα, παγκρεατίτιδα ή φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη.

5. Παροδικός πόνος στο στήθος

Ένα αίσθημα βάρους στο στήθος που εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί μετά από λίγο είναι συνήθως ένδειξη δυσπεψίας. Άλλοτε πάλι υποδεικνύει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ακόμη κι αν ο πόνος είναι πρόσκαιρος, πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

6. Πόνος στο πόδι που συνοδεύεται από πρήξιμο

Ο πόνος εστιάζεται συνήθως στη γάμπα, συνοδευόμενος από ευαισθησία και πρήξιμο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και άνοδος της θερμοκρασίας τοπικά. Ίσως πρόκειται για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πάθηση στην οποία συσσωρεύεται αίμα στα κάτω άκρα και σχηματίζεται θρόμβος. Εάν ο θρόμβος μεγαλώσει αρκετά ώστε να εμποδίζει τη ροή αίματος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, εκδηλώνεται πρήξιμο στο πόδι.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε ντροπιαστικά συμπτώματα που πρέπει να ομολογήσετε στο γιατρό σας...
Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά
«Καλός» vs. «κακός» πόνος: Πώς τους ξεχωρίζουμε