ΥΓΕΙΑ

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Η παχυσαρκία παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισές από τις γυναίκες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο σύνδρομο εμφανίζουν ανδροειδή τύπο παχυσαρκίας (σώμα σε σχήμα μήλου), με δυσμενείς επιδράσεις των περιττών κιλών στα λιπίδια και στο σάκχαρο του αίματος.

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Η απώλεια σωματικού βάρους θεωρείται ως πρώτο μέτρο αντιμετώπισης του συνδρόμου για την αποκατάσταση της ωορρηξίας και την ομαλοποίηση της έμμηνης ρύσης.

Οι γυναίκες με το σύνδρομο αυτό πρέπει να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε απλά σάκχαρα (γλυκά, αναψυκτικά, ζάχαρη σε όλες τις μορφές κ.ά.) γιατί επιδεινώνουν την υπερινσουλιναιμία και την ινσουλινοαντίσταση που παρατηρείται.

Παράλληλα, πρέπει να ακολουθούν ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο, βασισμένο στην κατανάλωση λαχανικών εποχής, φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (όπως τα μήλα, τα εσπεριδοειδή και οι φράουλες), ανεπεξέργαστων δημητριακών (μαύρο ψωμί, αναποφλοίωτο ρύζι κ.ά.) και πρωτεϊνών από ψάρι, κοτόπουλο και ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπληρώματα διατροφής, όπως το μαγνήσιο, η βιταμίνη Β6 και ο ψευδάργυρος, φαίνεται ότι μπορεί να παίξουν θετικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να συνιστώνται από διαιτολόγο ύστερα από αξιολόγηση του ιστορικού, των συμπτωμάτων και των διατροφικών συνηθειών της γυναίκας.

Τέλος, η συστηματική σωματική άσκηση συμβάλλει πολύ τόσο στην αντιμετώπιση της ινσουλινοαντίστασης όσο και στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας, που συχνά διαταράσσεται σε αυτές τις γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Αίτια & συμπτώματα

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί