ΥΓΕΙΑ

Πότε η τερηδόνα είναι κολλητική

Η τερηδόνα είναι νόσος που οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να καταστρέψει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών.

Πότε η τερηδόνα είναι κολλητική

Τα βακτήρια προσκολλώνται στα δόντια και τρέφονται με τα εναπομείναντα μόρια των φαγητών. Ένα από τα υποπροϊόντα που παράγουν είναι οξύ, το οποίο καταστρέφει τα δόντια.

Για την τερηδόνα ενοχοποιούνται κυρίως οι καραμέλες και γενικά η ζάχαρη. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι, είναι ότι η τερηδόνα είναι μεταδοτική!

anapnoi

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αυτό μπορεί να συμβαίνει όλη την ώρα!

Όπως ένας ιός κρυολογήματος περνάει από τον έναν άνθρωπο στον διπλανό του, έτσι μπορούν να μεταδοθούν και αυτά τα βακτήρια.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο στρεπτόκοκκος mutans, στον οποίο είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα τα νήπια και τα μικρά παιδιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά μολύνονται από αυτόν απ' όσους τα φροντίζουν, π.χ. «όταν η μητέρα δοκιμάζει το φαγητό του μωρού της για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι πολύ ζεστό», εξηγεί η οδοντίατρος δρ Μάργκαρετ Μίτσελ από το Σικάγο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η μετάδοσή του είναι πολύ συνηθισμένη και ανάμεσα στα ζευγάρια.

Για να αποφύγετε την τερηδόνα, πρέπει να βουρτσίζετε συχνά τα δόντια σας και να τα καθαρίζετε με οδοντικό νήμα, καθώς και να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καθώς ευνοούν την παραγωγή σιέλου που απομακρύνει την οδοντική πλάκα και τα βακτήρια.

Διαβάστε επίσης:

Το ποτό που απομακρύνει την τερηδόνα σε χρόνο ρεκόρ!

Οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη έχουν τερηδόνα - Δείτε γιατί