ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος: Ποιες είναι οι 8 συνηθέστερες αιτίες του

Ο πονοκέφαλος είναι μια συχνότατη ενόχληση που μπορεί αν αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί πιο αποτελεσματικά εάν γνωρίζουμε τι ακριβώς τον προκαλεί.

Πονοκέφαλος: Ποιες είναι οι 8 συνηθέστερες αιτίες του

Συγκεκριμένες δραστηριότητες, παθήσεις ή συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Εάν σας ταλαιπωρούν συχνοί πονοκέφαλοι, ίσως οφείλονται σε κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

headache

1. Ερωτική διέγερση, σεξ και οργασμός

Για ορισμένους (άτυχους) ανθρώπους, η σεξουαλική πράξη είναι συνώνυμη με τον ενοχλητικό πονοκέφαλο. Ο πόνος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του απροειδοποίητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης ή να εντείνεται σταδιακά όσο εντείνεται και η ερωτική διέγερση.

2. Στρες

Ο πονοκέφαλος που οφείλεται στο έντονο στρες ονομάζεται κεφαλαλγία τάσης. Είναι το πιο συχνό είδος πονοκεφάλου που ταλαιπωρεί τους ενήλικες.

3. Καφεΐνη

Η κατανάλωση ποσότητας άνω των 200 mg –από καφέ, ενεργειακά ροφήματα, αναψυκτικά τύπου κόλα κ.λπ.– συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του πονοκεφάλου. Η επίδραση εξαρτάται βέβαια από την ευαισθησία του κάθε ατόμου στην καφεΐνη.

f0b790d28d28c6666b0ab8ea01e49e57 L

4. Αλλεργίες

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες έχουν κατά 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πονοκεφάλους και/ή ημικρανίες. Η έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ωθεί τον οργανισμό να απελευθερώσει ισταμίνες. Οι ισταμίνες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και η αυξημένη πίεση λόγω της διαστολής είναι αυτή που οδηγεί στον πονοκέφαλο.

5. Αλκοόλ

Η πονοκέφαλος που εκδηλώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί στον οργανισμό μας το ποτό. Αφενός το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση, και αφετέρου όταν το συκώτι διασπά το αλκοόλ απελευθερώνει ακεταλδεΰδες, ουσίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του πόνου.

6. Διατροφικές συνήθειες

Η σοκολάτα, η ασπαρτάμη, τα πατατάκια, τα γαλακτοκομικά, η πίτσα, τα φιστίκια και οι μπανάνες έχουν συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων.

7. Κακή στάση σώματος

Το καμπούριασμα των ώμων, το πολύωρο καθισιό και ο ύπνος σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) μπορεί να είναι η αιτία του πονοκεφάλου. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος ξεκινά από τους ώμους και τον αυχένα και στη συνέχεια ακτινοβολεί προς το κεφάλι.

8. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση του πονοκεφάλου είναι οι αλλαγές του καιρού, οι έντονες μυρωδιές, το έντονο φως ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, οι ακραίες θερμοκρασίες και το αυξημένο υψόμετρο.

Διαβάστε επίσης:

Επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι: Πότε δείχνουν όγκο στο κεφάλι
Όταν ο πονοκέφαλος... τυφλώνει