ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ για τη διάγνωση των καρκίνων κεφαλής-λαιμού με ελληνική συμμετοχή

Ένα καλύτερο και ταχύτερο τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού ανέπτυξαν οι επιστήμονες, με ελληνική συμμετοχή στο νέο ερευνητικό έργο.

Νέο τεστ για τη διάγνωση των καρκίνων κεφαλής-λαιμού με ελληνική συμμετοχή

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου (λαιμού) μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα στο αίμα και το σάλιο, χάρη στα αδιόρατα ίχνη DNA από τους καρκινικούς όγκους που κυκλοφορούν στον οργανισμό των ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νισάντ Αγκραγουάλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ανέλυσαν δείγματα από το αίμα και το σάλιο 47 ασθενών και μπόρεσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο στους 46.

Οι εν λόγω καρκίνοι (ιδίως του στόματος) αυξάνονται σταδιακά και είναι πλέον η έβδομη συχνότερη μορφή καρκίνου στον κόσμο. Ένα τέταρτο αυτών των καρκίνων προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Προκύπτει έτσι η ανάγκη για ένα νέο αξιόπιστο μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το σάλιο και το αίμα παρέχουν σημαντικούς δείκτες ώστε να καταστεί δυνατό να διαγνωσθεί με μεγάλη αξιοπιστία η ύπαρξη καρκίνου στο στόμα και το λαιμό.

Στην ανάπτυξη του νέου τεστ συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής ογκολογίας Νικόλας Παπαδόπουλος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1985.