ΥΓΕΙΑ

Οι τάσεις αλκοολισμού φαίνονται στα… μάτια

Το χρώμα των ματιών καθορίζεται από τα γονίδιά μας και το ίδιο πιστεύουν οι επιστήμονες ότι ισχύει έως ένα βαθμό και για τον αλκοολισμό.

Οι τάσεις αλκοολισμού φαίνονται στα… μάτια

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στις ΗΠΑ θέλησαν να εξετάσουν εάν μπορεί να συσχετιστεί το χρώμα των ματιών με τη ροπή προς την υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση American Journal of Medical Genetics, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πρόβλημα αλκοολισμού σε σύγκριση με ανθρώπους που έχουν σκουρόχρωμα μάτια.

d13819fae057c63455a8051525b6cdee L

Προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα DNA από 1.263 ανθρώπους που είχαν εκδηλώσει εξάρτηση από το αλκοόλ και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ανοιχτόχρωμα μάτια – και ιδιαίτερα όσοι είχαν γαλανά μάτια – εκδήλωναν την εξάρτηση με μεγαλύτερη συχνότητα.

Η βαθύτερη κατανόηση του γενετικού υποβάθρου του ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς να αναγνωρίζουν, βάσει συγκεκριμένων γονιδίων στο γενετικό κώδικα, ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν συγκεκριμένες διαταραχές, όπως ο αλκοολισμός, μόνο και μόνο κοιτάζοντας το χρώμα των μαλλιών ή των ματιών τους, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ABC News.

Αν και τα αποτελέσματα της νέα μελέτης μοιάζουν πολλά υποσχόμενα, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από περαιτέρω δοκιμές πριν μπορέσουν να αξιοποιηθούν στην κλινική πράξη.

Διαβάστε επίσης:

Κολύμπι υπό την επήρεια αλκοόλ – Ένα συγκλονιστικό βίντεο που πρέπει να δείτε