ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές προκαλούν διάρροια

Η διάρροια αποτελεί μια συνηθισμένη διαταραχή και προκαλεί επείγουσα ανάγκη το άτομο να πάει στην τουαλέτα.

Ποιες τροφές προκαλούν διάρροια

Τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά, ανάμεσα σε αυτά και ορισμένα φαγητά, μολυσμένη τροφή ή νερό.

Εκτός από τη διάρροια, υπάρχει και η ψευδοδιάρροια. Πρόκειται για τη συχνή αποβολή συμπαγών κοπράνων που αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Εσπεριδοειδή
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα εσπεριδοειδή μπορούν να προκαλέσουν ανακάτεμα στο στομάχι και διάρροια. Αν έχετε ευαίσθητο πεπτικό, μην το παρακάνετε με τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή.

Τηγανιτά
Τα τηγανιτά, που είναι υψηλά σε λιπαρά, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Το ίδιο ισχύει και για τις πλούσιες σάλτσες. Αντί να τηγανίζετε τα φαγητά, βράστε τα ή ψήστε τα και συνοδεύστε τα με ελαφριές σάλτσες.

Τεχνητά γλυκαντικά
Η κατανάλωση περισσότερων από 50 γρ. σορβιτόλης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα και διάρροια.

gastred

Φρουκτόζη
Οι τροφές που περιέχουν φρουκτόζη, όπως αναψυκτικά και γλυκά, είναι δύσκολο να χωνευτούν από ορισμένους ανθρώπους, με αποτέλεσμα τη διάρροια, το φούσκωμα και τις κράμπες.

Πολλές φυτικές ίνες
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολκής άλεσης μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.

Καυτερές τροφές
Οι καυτερές τροφές μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία ή καούρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καυτερή ουσία στις πιπεριές τσίλι -καψαϊκίνη- μπορεί να προκαλέσει καούρες και διάρροια.

Γαλακτοκομικά
Αν τα γαλακτοκομικά σας προκαλούν διάρροια, φούσκωμα και αέρια μπορεί να πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη. Η αιτία βρίσκεται στην έλλειψη λακτάσης που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης.

Διαβάστε επίσης:
Διάρροια: Με ποια διατροφή θα την αντιμετωπίσετε
Διάρροια: Δείτε πού μπορεί να οφείλεται