ΥΓΕΙΑ

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα πλαστικά μπουκάλια που ξαναχρησιμοποιούνται

Ένα μπουκαλάκι νερό είναι από τα πρώτα πράγματα που φροντίζουμε να έχουμε όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού, ειδικά το καλοκαίρι.

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα πλαστικά μπουκάλια που ξαναχρησιμοποιούνται

Πολλοί ωστόσο κάνουν το λάθος να τα ξαναγεμίζουν και να τα ξαναχρησιμοποιούν. Πρόκειται για λάθος, που εγκυμονεί δύο σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Ανάπτυξη βακτηρίων

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού είναι συχνά δύσκολο να καθαριστούν, γεγονός που τα καθιστά ιδανικές εστίες ανάπτυξης βακτηρίων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια συχνά "ευδοκιμούν" στις πλαστικές φιάλες. Επίσης, οι μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορούν να μεταδώσουν επικίνδυνες ασθένειες, μέσω εντερικών ιών.

Επικίνδυνα χημικά λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Οι χημικές ουσίες που περιέχει το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα μπουκάλια, μπορεί να διαρρεύσει στο περιεχόμενό τους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια νερού που έχουν επάνω την ένδειξη «1» σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιέχει αντιμόνιο, μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο.

Οι πλαστικές φιάλες που έχουν την ένδειξη «3», είναι κατασκευασμένες από πολυβινυλοχλωρίδιο. Οι φιάλες αυτές περιέχουν φθαλικές ενώσεις, οι οποίες συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:
Χρησιμοποιείτε πλαστικά τάπερ; Δείτε τι θα πάθετε
Τα πλαστικά μπουκάλια πυροδοτούν την ημικρανία