ΥΓΕΙΑ

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τον αφαλό σας

Πλένετε τα χέρια σας αρκετές φορές την ημέρα, βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ και δεν αμελείτε να κάνετε ένα γρήγορο ντους πριν πέσετε για ύπνο, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Πόσο συχνά σκέφτεστε όμως να καθαρίσετε τον αφαλό σας; Μάλλον ποτέ...

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τον αφαλό σας

Ο αφαλός είναι ομολογουμένως το πιο... παραμελημένο σημείο του σώματός μας, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να τον καθαρίζουμε συστηματικά.

Σε αυτήν την μικρή κοιλότητα της κοιλιάς μπορεί να συσσωρευτούν βακτήρια, ιδρώτας, υπολείμματα από σαπούνι και κρέμες σώματος κ.α. Ο αφαλός πρέπει να καθαρίζεται όπως κάθε άλλο σημείο του σώματος, αλλιώς μπορεί να αναπτυχθούν δυσάρεστες οσμές και να προκύψουν λοιμώξεις, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν το κοκκίνισμα, τη φαγούρα και το ξεφλούδισμα του δέρματος τοπικά.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, ο αφαλός μας μπορεί να φιλοξενεί έως και 67 διαφορετικά είδη βακτηρίων!

Με το ντους απομακρύνονται αρκετοί μικροοργανισμοί και υπολείμματα από τον αφαλό, όμως αυτό δεν αρκεί. Τι πρέπει να κάνετε; Να χρησιμοποιείτε μία φορά την εβδομάδα μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα ή νερό και σαπούνι και να τρίβετε καλά το δέρμα ανάμεσα στις μικρές πτυχώσεις του αφαλού. Εάν ο αφαλός σας προεξέχει, είτε επειδή είναι έτσι εκ γενετής είτε λόγω εγκυμοσύνης, μπορείτε να τον καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί και λίγο σαπούνι.

Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας εάν έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δυσάρεστες οσμές ή έχουν κάνει την εμφάνισή τους σημάδια λοίμωξης.

Διαβάστε επίσης:

Μπατονέτες: Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε – Πώς να καθαρίζετε τα αυτιά σας
Πρέπει να πλένουμε τα δόντια αμέσως μετά το φαγητό;
Οδοντικό νήμα: Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά (βίντεο)