ΥΓΕΙΑ

Ψευδοκύηση: Πού οφείλονται τα «απατηλά» συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τι σημαίνει αν η γυναίκα εκδηλώνει όλα τα κλασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης αλλά δεν υπάρχει στην κοιλιά της έμβρυο;

Ψευδοκύηση: Πού οφείλονται τα «απατηλά» συμπτώματα εγκυμοσύνης

Η παράξενη αυτή περίπτωση ονομάζεται ψευδοκύηση και απαντάται περίπου 1-6 φορές ανά 22.000 γεννήσεις.

Η ψευδοκύηση είναι ένα ψυχοσωματικό φαινόμενο εξαιρετικά περίπλοκο. Μια γυναίκα στην περίπτωση αυτή εκδηλώνει τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (διακοπή της περιόδου, πρήξιμο στην κοιλιά, ευαισθησία του μαστού, παραγωγή γάλακτος, ναυτία και τάση προς έμετο, αύξηση βάρους κ.α.), απουσιάζει όμως το έμβρυο. Τα ακριβή αίτια της ψευδοκύησης δεν έχουν εξακριβωθεί, φαίνεται όμως ότι συμβάλλουν στην εκδήλωσής της ψυχολογικοί παράγοντες που «ξεγελούν» το σώμα και το κάνουν να «μιμείται» μια πραγματική εγκυμοσύνη.

Η ψευδοκύηση παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες που θέλουν πολύ να κάνουν παιδί και έχουν έντονη αγωνία γι' αυτό, είτε λόγω προβλημάτων γονιμότητας, είτε παλαιότερης αποβολής, είτε της εμμηνόπαυσης που πλησιάζει. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό το σώμα να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα όμοια με αυτά της εγκυμοσύνης, όπως το πρήξιμο της κοιλιάς και του στήθους ή ακόμη και η αίσθηση κίνησης του εμβρύου μέσα στην κοιλιά. Ο εγκέφαλος της γυναίκας ερμηνεύει αυτά τα σημάδια ως εγκυμοσύνη κι έτσι δίνει σήμα για την απελευθέρωση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προλακτίνη, που με τη σειρά τους οδηγούν στην εκδήλωση πραγματικών συμπτωμάτων εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε ψευδοκύηση με τη βοήθεια υπερήχου. Εάν πρόκειται για ψευδοκύηση, φυσικά δεν θα υπάρχει εικόνα του μωρού ούτε θα ακούγονται καρδιακοί παλμοί.

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια της εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση
Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες
Πιθανότητες εγκυμοσύνης ανά ηλικία (πίνακας)