ΥΓΕΙΑ

Οι λόγοι που οι γυναίκες αποφεύγουν τον γυναικολόγο

Αρκετές νεαρές γυναίκες αποφεύγουν την επίσκεψη στο γυναικολόγο ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουν δυσάρεστες ενοχλήσεις, υπογραμμίζει η νέα έκθεση του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ovarian Cancer Action.

Οι λόγοι που οι γυναίκες αποφεύγουν τον γυναικολόγο

Μάλιστα, η έκθεση αποκαλύπτει τους λόγους που οι γυναίκες φοβούνται τόσο πολύ την επίσκεψη στον πιο προσωπικό τους γιατρό.

Από τις 1.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του οργανισμού, οι νεαρές ηλικίας 18-24 ετών ήταν αυτές που φάνηκε να αποφεύγουν πιο συστηματικά την επίσκεψη στο γυναικολόγο. Συγκεκριμένα, οι κοπέλες αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν κατά τέσσερις φορές λιγότερο πιθανό να επισκεφθούν το γιατρό τους για κάποιο θέμα σεξουαλικής υγείας που τις απασχολεί σε σύγκριση με γυναίκες ηλικίας 55-64 ετών.

Ποσοστό περίπου 65% των νεαρών γυναικών δήλωσαν πως ντρέπονται υπερβολικά να ξεστομίσουν τη λέξη «κόλπος» ή «οργασμός» μπροστά στο γιατρό τους, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph. Παράλληλα, πάνω από το 50% των νεαρών δήλωσαν πως διστάζουν να αναφέρουν στο γιατρό τους οτιδήποτε σχετίζεται με τα «κολπικά υγρά», ενώ ποσοστό 60% δήλωσαν πως δεν θέλουν να κάνουν καμία αναφορά στα «χείλη του αιδοίου».

Μία στις τέσσερις κοπέλες αποφεύγει το γυναικολόγο μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρει ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσει για να περιγράψει αυτό που την απασχολεί. Σχεδόν μία στις δύο αποφεύγει την επίσκεψη στον ειδικό επειδή διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για θέματα σεξουαλικής υγείας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δήλωσε πως φοβάται την εξέταση.

Η έκθεση του οργανισμού έδειξε επίσης ότι το 57% των γυναικών μικρής ηλικίας στρέφονται στο διαδίκτυο αντί για το γιατρό για την αναζήτηση γυναικολογικών θεμάτων που τις απασχολούν.

Εκπρόσωποι του οργανισμού επισημαίνουν πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και πως οι γυναίκες κάθε ηλικίας πρέπει να συζητούν ανοιχτά με το γιατρό τους οτιδήποτε τις απασχολεί.

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να αποκαλύψει κάθε γυναίκα στο γυναικολόγο της
Τα 8 συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων
Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν ανάλογα με το χρώμα τους