ΥΓΕΙΑ

Γερμανία: 25χρονος πάθαινε επιληπτικές κρίσεις λόγω… Sudoku!

Ένα παράδοξο περιστατικό που αφορά σε ένα νεαρό ασθενή περιγράφει μια ομάδα γιατρών σε έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology.

Γερμανία: 25χρονος πάθαινε επιληπτικές κρίσεις λόγω… Sudoku!

Ο νεαρός πάθαινε επιληπτικές κρίσεις όταν προσπαθούσε να λύσει το γνωστό παιχνίδι αριθμών Sudoku.

Στο παρελθόν, ο ασθενής είχε παγιδευτεί στο χιόνι έπειτα από χιονοστιβάδα κατά τη διάρκεια εκδρομής και παρέμεινε για 15 λεπτά χωρίς επαρκή παροχή οξυγόνου, κατάσταση γνωστή ως υποξία. Μετά το περιστατικό, εκδήλωνε ακούσιους μυϊκούς σπασμούς γύρω από το στόμα όταν προσπαθούσε να μιλήσει, καθώς και σπασμούς στα πόδια όταν προσπαθούσε να περπατήσει, δεν εκδήλωνε όμως σπασμούς στα άνω άκρα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, όπως εξηγούν οι γιατροί από το Πανεπιστημίου του Μονάχου, ενώ ο ασθενής βρισκόταν σε κλινική αποκατάστασης, άρχισε να λύνει Sudoku για να περάσει η ώρα του. Όταν προσπάθησε να γράψει –να σημειωθεί πως ο ασθενής είναι δεξιόχειρας– εκδήλωσε ταχύτατες μυϊκές συσπάσεις (κλονική επιληπτική κρίση) στο αριστερό του χέρι. Τα συμπτώματα υποχώρησαν αμέσως μόλις σταμάτησε να γράφει.

Οι γιατροί δεν είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο παρόμοιο περιστατικό, ούτε μπορούσαν να βρουν στη διεθνή βιβλιογραφία κάποια εξήγηση για την κρίση του νεαρού. Οι γιατροί περιγράφουν τα συμπτώματα ως αντανακλαστική επιληπτική κρίση, δηλαδή κρίση που πυροδοτείται από ένα εξωτερικό ερέθισμα (π.χ. διάβασμα, απτικό ερέθισμα, ζεστό νερό). Στην περίπτωση του 25χρονου, το εξωτερικό ερέθισμα φάνηκε να είναι το Sudoku! Συγκεκριμένα, η κρίση εκδηλωνόταν κατά την προσπάθεια οπτικοποίησης και τοποθέτησης στο χώρο, καθώς για να λύσει κανείς το Sudoku πρέπει να σκεφτεί πώς πρέπει να τοποθετηθεί ένα σύνολο αριθμών εντός ενός καθορισμένου πλέγματος.

Αφού μελέτησαν τις εγκεφαλικές απεικονίσεις του ασθενούς, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελλιπής οξυγόνωση του εγκεφάλου όταν ο ασθενής παρέμεινε παγιδευμένος στο χιόνι οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας συγκεκριμένα μια ομάδα ινών που ελέγχουν την αυτοσυγκράτηση. Η απώλεια αυτού του είδους νεύρωσης έχει σαν αποτέλεσμα την υπερδιέγερση.

Ευτυχώς, όπως δηλώνουν οι γιατροί, το ερέθισμα που πυροδοτούσε τα συμπτώματα για τον εν λόγω ασθενή ήταν πολύ συγκεκριμένο και μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν επρόκειτο δηλαδή για κάποια καθημερινή δραστηριότητα που ο ασθενής δεν μπορεί να αποφύγει κι έτσι παραμένει σήμερα απαλλαγμένος από τις κρίσεις αλλά και από το... Sudoku!

Σχετικό βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε κι αυτό:

Αμερικανίδα εκδήλωσε το Σύνδρομο του Σοφού μετά από χτύπημα στο κεφάλι!
Η 25χρονη που θυμάται όλα τα βιβλία Χάρι Πότερ λέξη προς λέξη!
Αποκεφαλίστηκε σε τροχαίο όμως οι γιατροί συνέδεσαν και πάλι το κεφάλι (pics&vid)