ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου & ενημερωτική ομιλία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Δήμο Πεντέλης

Ενημερωτική ομιλία από τον Καρδιολόγο κ. Δασκαλάκη Κοσμά θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και ώρα 10.30 στο Α΄ ΚΑΠΗ της Δ.Κ. Μελισσίων με θέμα «Διαβήτης, μια σύγχρονη νόσος», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη που γιορτάζεται το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου & ενημερωτική ομιλία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από τον Δήμο Πεντέλης

Ο Δήμος Πεντέλης στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των δημοτών, αναφέρει, ότι η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 χρόνια να γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, προς τιμήν των εμπνευστών της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1921.

Ο Διαβήτης ανήκει στην κατηγορία των χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων και χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα των ασθενών, είτε επειδή ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη, είτε γιατί δε μπορεί να την αξιοποιήσει σωστά.

Τα αίτια για την εμφάνιση του διαβήτη μπορεί να είναι γενετικά, περιβαλλοντικά αλλά και ανοσολογικά. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη η θεραπεία του διαβήτη, οι διαθέσιμες μέθοδοι διαχείρισης της νόσου βοηθούν τους ασθενείς να ζήσουν μια καλή ζωή.

Η φυσική δραστηριότητα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η σωστή διατροφή η διακοπή καπνίσματος και ο τακτικός ιατρικός έλεγχος μπορούν να λειτουργήσουν και ως στρατηγικές πρόληψης της νόσου.

Το Υπουργείο Υγείας με τους συνεργαζόμενους φορείς έχει διαμορφώσει «Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων – Ηπιόνη», το οποίο για το έτος 2015 έχει ως θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης».

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο μας οι ακόλουθες δράσεις:

- Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Σακχαρώδη Διαβήτη σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
- Πρόγραμμα πρόληψης Σακχαρώδους Διαβήτη με δωρεάν μετρήσεις σε όλο τον πληθυσμό, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).
- Δωρεάν Αιματολογικό και Καρδιολογικό Έλεγχο για την Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σακχαρώδη Διαβήτη διατίθενται στις εξής ιστοσελίδες: www.moh.gr (Υπουργείο Υγείας), www.ede.gr (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία), www.endo.gr (Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία), www.eddyppy.gr (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας.

Αρμόδια Διεύθυνση: Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού Αρμόδια Υπάλληλος: κα Ζαμάνου Μαρία Τηλ: 213-2050087 εσωτ.187, Email:zamanou@melissia.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Τεράστιο το κοινωνικό & οικονομικό κόστος του διαβήτη - Ανάγκη για Ιατρεία Διαβητικού Ποδιού