ΥΓΕΙΑ

Πυώδης αμυγδαλίτιδα: Πώς εκδηλώνεται, πώς θα προστετέψετε το παιδί σας

Η πυώδης αμυγδαλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη φλεγμονή των αμυγδαλών και προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά.

Πυώδης αμυγδαλίτιδα: Πώς εκδηλώνεται, πώς θα προστετέψετε το παιδί σας

Οι αμυγδαλές μας προστατεύουν από τα βακτήρια γι' αυτό και μετά την ηλικία των 10 ετών, οπότε ο οργανισμός έχει ενδυναμωθεί, η αμυγδαλίτιδα σταματά να εκδηλώνεται.

Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική και συνήθως εκδηλώνεται όταν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) εκτίθενται σε λοιμογόνα μικρόβια.

Συμπτώματα

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, μπορεί δηλαδή να εκδηλώνεται ξαφνικά ή να υποτροπιάζει.

Τα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας (οξείας και χρόνιας) είναι:

-πονόλαιμος που δυσκολεύει την κατάποση

-κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, οι οποίες ορισμένες φορές καλύπτονται από κίτρινες κηλίδες

-πυρετός

-πρησμένοι αδένες στο λαιμό

-αναπνοή από το στόμα και ροχαλητό

-δυσάρεστη αναπνοή

Αντιμετώπιση

Η αμυγδαλίτιδα αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών ύστερα από καλλιέργεια του παθογόνου μικροβίου ή εφόσον χρειαστεί, σε περιπτώσεις που υποτροπιάζει συχνά, με χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών.

Το παιδί που πάσχει από αμυγδαλίτιδα πρέπει να πίνει άφθονα υγρά και να τρέφεται με μαλακές τροφές που καταπίνονται εύκολα.

Καθαρίστε τη μύτη του παιδιού με φυσιολογικό ορό (γιατί πρόκειται για τον ίδιο σωλήνα που φθάνει στις αμυγδαλές και στα αυτιά), αερίζετε καλά τους εσωτερικούς χώρους, βάζετε βρεγμένα πανιά πάνω στα αναμμένα καλοριφέρ (για να μην ξεραίνεται η ατμόσφαιρα) και καθοδηγείτε τα παιδιά να κάνουν γαργάρες με φυσιολογικό ορό (πιθανώς και με λίγο λεμόνι) στον λαιμό, όταν αυτός είναι ερεθισμένος.

Διαβάστε επίσης:

Πέτρες στις αμυγδαλές: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πώς εκδηλώνεται η «νόσος του φιλιού»