ΥΓΕΙΑ

Πώς πρέπει να τρώτε τη ζάχαρη για να είναι λιγότερο βλαβερή για τα δόντια

Η ζάχαρη είναι η πρώτη αιτία πρόκλησης τερηδόνας, μιας νόσου που εξελίσσεται ύπουλα και σταδιακά στα δόντια.

Πώς πρέπει να τρώτε τη ζάχαρη για να είναι λιγότερο βλαβερή για τα δόντια

Δημιουργεί τρύπα στο δόντι, το οποίο ή θα χαθεί αν είναι προχωρημένη ή θα σωθεί με σφράγισμα.

Η τερηδόνα προσβάλει το 60%-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων παγκοσμίως.

Η ζάχαρη και η τερηδόνα πάνε μαζί, αντίθετα όμως με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, σημασία δεν έχει πόση ζάχαρη καταναλώνει κανείς, αλλά πώς την καταναλώνει.

Στην τερηδόνα τα βακτήρια που υπάρχουν στ δόντια, καταναλώνουν τα απλά σάκχαρα των τροφίμων δημιουργώντας ένα οξύ που καταστρέφει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (λέγεται αδαμαντίνη ουσία).

Όταν τρώμε ένα γλυκό, τα βακτήρια χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να μετατρέψουν την ζάχαρη σε οξύ το οποίο «τρώει» τα δόντια επί περίπου 30 λεπτά.

bigstock Macarons 90711293

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κάρολ Πάλμερ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής & Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι «το να πιει κανείς ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη είναι λιγότερο επιβλαβές για τα δόντια εάν το καταναλώσει μονορούφι απ' ό,τι εάν το πίνει με μικρές γουλιές επί δύο ώρες».

«Κάθε φορά που τα βακτήρια εκτίθενται στη ζάχαρη, παράγεται οξύ. Γι' αυτό τον λόγο δεν έχει σημασία πόση ζάχαρη τρώει κανείς, αλλά πόσο συχνά».

Είναι δηλαδή προτιμότερο να φάει κανείς μια τούρτα μια κι έξω, παρά να μασουλάει όλη μέρα καραμέλες με ζάχαρη ή άλλα σνακ που περιέχουν ζάχαρη.

Εκτός από τη ζάχαρη, με τον ίδιο διαβρωτικό τρόπο δρουν στα δόντια τα όξινα τρόφιμα και ροφήματα. Είναι συνεπώς χρήσιμο ό,τι φάτε ή πιείτε, να το καταναλώνετε μια φορά την ημέρα και σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Τα 8 φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Δείτε σε 3 λεπτά πώς η ζάχαρη καταστρέφει τον οργανισμό μας (vid)