ΥΓΕΙΑ

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση σε ενήλικες και βρέφη

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια πολύ συχνή δερματική νόσος που εκδηλώνεται σε λιπαρές περιοχές του σώματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής και το εσωτερικό του αυτιού, με τη μορφή υπόλευκων πλακών.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αίτια κι αντιμετώπιση σε ενήλικες και βρέφη

Μια μορφή σμηγματορροϊκής δερματίτιδας μπορεί να εμφανισθεί στη βρεφική ηλικία, η γνωστή νινίδα, ενώ η πιο συχνή μορφή εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή.

Αίτια
Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό υπερπαραγωγής σμήγματος και ερεθισμού από ένα ζυμομύκητα που ονομάζεται Malessezia.

Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι οι εξής:
-Το λιπαρό δέρμα
-Οι ακραίες θερμοκρασίες
-Το μη συχνό λούσιμο
-Το στρες
-Η κούραση
-Οι δερματοπάθειες (ακμή)
-Η παχυσαρκία

Συμπτώματα
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δημιουργείται σε λιπαρές περιοχές του δέρματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, η περιοχή πίσω από τα αυτιά, το εξωτερικό αυτί και κατά μήκος δερματικών πτυχών στον κορμό.

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Πλάκες σε μια μεγάλη έκταση
-Λιπαρές περιοχές δέρματος
-Φολίδες δέρματος λευκές σαν νιφάδες ή υποκίτρινες, λιπαρές και κολλώδεις (πιτυρίδα)
-Κνησμό
-Ερυθρότητα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στα βρέφη, εμφανίζεται με παχιές κίτρινες ή καφέ φολίδες, στο τριχωτό της κεφαλής του βρέφους. Εκτός από τα νεογέννητα μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μέχρι 3 ετών. Είναι προσωρινή, ακίνδυνη για το παιδί και δεν μεταδίδεται.

bigstock Little newborn baby having a b 98884238

Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίζεται με κατάλληλα φαρμακευτικά σαμπουάν, τα οποία περιέχουν σαλικυλικό οξύ, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.α.
Τα σαμπουάν ή οι λοσιόν που περιέχουν σελήνιο ή κορτικοστεροειδή συνταγογραφούνται για σοβαρά περιστατικά. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να βελτιώνεται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από εξωτερικές δραστηριότητες.

Νινίδα
Κάντε ελαφρό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής του μωρού με κάποιο λάδι που θα σας συστήσει ο παιδίατρος. Στη συνέχεια λούστε το παιδί με κάποιο ήπιο σαμπουάν και ξεβφάλτε καλά. Βουρτσίστε τα μαλλιά του παιδιού με μια καθαρή, μαλακή βούρτσα μετά από κάθε λούσιμο και αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
Εάν το παιδί φαίνεται ανήσυχο ή ξύνει το κεφάλι, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας γράψει κάποιο άλλο προϊόν για την αντιμετώπιση της νινίδας.

Διαβάστε επίσης:

Ακμή: 3 μυστικά για να απαλλαγείτε γρήγορα

Σπυράκια: Οι τροφές υψηλού και χαμηλού “κινδύνου” (γράφημα)