ΥΓΕΙΑ

Έρπης ζωστήρ: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η λοίμωξη από τον ιό έρπη ζωστήρα (varicella zoster virus - VZV) συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, συγκεκριμένα αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος, σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες στην έγκριτη επιθεώρηση PLOS Medicine.

Έρπης ζωστήρ: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές αποτελούν συνήθη αιτία θανάτου, οπότε είναι σημαντικό να κατανοήσουμε βαθύτερα τι τις προκαλεί και ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε σε επίπεδο πρόληψης, επισημαίνει η ερευνήτρια Caroline Minassian της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και βασική συντάκτης της νέας μελέτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές, τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον έρπη ζωστήρα φάνηκε να διατρέχουν κατά 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 1,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι τα άτομα που μολύνονται από έρπη ζωστήρα είναι πιο επιρρεπή» σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, δήλωσε η Minassian στο Live Science.

bigstock Herpes Zoster 5234779

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού και εμφράγματος παραμένει αυξημένος κατά το πρώτο τρίμηνο της διάγνωσης. Σύμφωνα με τη Minassian, ο κίνδυνος φάνηκε να κορυφώνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση και επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα εντός εξαμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, για τον κίνδυνο εγκεφαλικού:

- την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 2,4 φορές
- σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,6 φορές
- σε διάστημα 5 έως 12 εβδομάδων μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,2 φορές
- σε διάστημα έως 27 εβδομάδες μετά τη διάγνωση ο εκτιμώμενος κίνδυνος είχε επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα (baseline)

Για τον κίνδυνο εμφράγματος:

- την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,7 φορές
- σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,3 φορές
- σε διάστημα 5 έως 12 εβδομάδων μετά τη διάγνωση ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 1,1 φορές
- σε διάστημα έως 27 εβδομάδες μετά τη διάγνωση ο εκτιμώμενος κίνδυνος είχε επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα (baseline)

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση του έρπη ζωστήρα με τις καρδιαγγειακές επιπλοκές. Παλαιότερη έρευνα από την ομάδα της Minassian είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο έρπης συνδέεται με παροδική αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ομάδα πληθυσμού της Βρετανίας. Ωστόσο, η έρευνα αυτή είχε συγκρίνει άτομα που είχαν μολυνθεί από έρπη ζωστήρα με άτομα που δεν είχαν μολυνθεί από έρπη ζωστήρα, οπότε ποικίλοι παράγοντες, όπως οι διαφορές στον εκτιμώμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενδεχομένως είχαν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Η νέα μελέτη εστίασε σε άτομα που είχαν μολυνθεί από έρπη ζωστήρα και οι ερευνητές αναζήτησαν πόσα από τα άτομα στην ομάδα αυτή έπαθαν αργότερα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τα στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερα από 137.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Εντοπίστηκαν συνολικά 42.954 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου και 24.237 περιστατικά εμφράγματος.

Προσαρμόζοντας τα δεδομένα βάσει της χρονικής στιγμής της διάγνωσης και της χρονικής στιγμής του εμφράγματος ή του εγκεφαλικού, προέκυψαν οι παραπάνω εκτιμήσεις που υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών εντός εξαμήνου μετά τη διάγνωση.

Ο κίνδυνος είναι αυξημένος, σύμφωνα με τους ερευνητές, λόγω των βιολογικών επιδράσεων της λοίμωξης από τον έρπη ζωστήρα. Για παράδειγμα, η φλεγμονή που συνοδεύει τη λοίμωξη μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος εν συνεχεία θα προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ο έρπης ζωστήρ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κρίση υπέρτασης, λόγω του πόνου ή του στρες που συνδέεται με τη λοίμωξη.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν αναδεικνύεται μια απολύτως σαφής σχέση αιτίας και αποτελέσματος όσον αφορά τον έρπη ζωστήρα και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές, ωστόσο «η ραγδαία άνοδος στους δείκτες οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων έπειτα από τη διάγνωση για έρπη, η οποία ακολουθείται από σταδιακή ύφεση, φαίνεται να υποστηρίζει την αιτιακή συσχέτιση», γράφουν οι ερευνητές στον επίλογο της μελέτης τους.

Με άλλα λόγια, αφού ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού αυξάνεται τόσο απότομα αμέσως μετά τη διάγνωση και μετά υποχωρεί, φαίνεται να ευσταθεί η θεωρία ότι καθοδηγείται από τον έρπη ζωστήρα.

Διαβάστε επίσης:

Έρπης ζωστήρας: Αναγνωρίστε τον μέσα από φωτογραφίες
Επιχείλιος έρπης: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι