ΥΓΕΙΑ

Παιδική λευχαιμία: Ο παράγοντας που εξαπλασιάζει τις πιθανότητες

Οι γυναίκες που προτίθενται να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές, καθώς αν εκδηλώσουν γρίπη ή πνευμονία ή μολυνθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα την περίοδο πριν την εγκυμοσύνη, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους.

Παιδική λευχαιμία: Ο παράγοντας που εξαπλασιάζει τις πιθανότητες

Επιστήμονες του Τμήματος Έρευνας του Kaiser Permanente της Οκλαχόμα με επικεφαλής την Δρ Μέριλιν Κβαν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 365 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με παιδική λευχαιμία και 460 όμοια παιδιά χωρίς καρκίνο.

Στοιχεία για τα μητρικά νοσήματα και τη χρήση ουσιών πριν την κύηση και μέχρι και τη φάση του θηλασμού συγκεντρώθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τις μητέρες.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το μητρικό ιστορικό γρίπης ή πνευμονίας που εκδηλώθηκε μεταξύ τριών μηνών πριν την σύλληψη και μέχρι το τέλος του θηλασμού αύξανε τον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας έως και 89%.

bigstock Pregnant Woman Belly Pregnanc 80495063

Το ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος της μητέρας, όπως ο έρπητας ή τα χλαμύδια είχε ακόμα ισχυρότερη επίπτωση στον κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας, εξαπλασιάζοντας τις πιθανότητες.

Αντίθετα, οι γυναίκες που είχαν πάρει συμπληρώματα σιδήρου την περίοδο της κύησης είχαν μειωμένες πιθανότητες απόκτησης παιδιού που θα εκδήλωνε λευχαιμία.

Διαβάστε επίσης:

Με το μειωμένο κίνδυνο λευχαιμίας στα παιδιά συνδέεται ο μητρικός θηλασμός

Γιατί τα παιδιά που θηλάζουν είναι πιο έξυπνα;