ΥΓΕΙΑ

Ξηροφθαλμία: Εύκολες στρατηγικές για να την αποφύγετε

Η επίμονη ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται στην ξηρή ατμόσφαιρα, την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ή σπανιότερα σε πάθηση των ματιών. Είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα άνω των 40 ετών.

Ξηροφθαλμία: Εύκολες στρατηγικές για να την αποφύγετε

Μερικές απλές στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα των ματιών στην καθημερινότητά σας.

Αρχικά, πρέπει να πίνετε αρκετό νερό και γενικώς να φροντίζετε τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού σας να είναι πάντοτε επαρκή (κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κ.λπ.) ώστε να μην ξηραίνονται οι βλεννώδεις μεμβράνες των ματιών.

Εάν ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού σας ή στο χώρο εργασίας σας είναι ιδιαίτερα ξηρός, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα.

Εφαρμόστε τον κανόνα 20-20-20 όταν εστιάζετε σε μια δραστηριότητα για αρκετή ώρα (π.χ. τηλεόραση, διάβασμα) και μην τρίβετε τα μάτια σας, καθώς η κίνηση αυτή επιδεινώνει την ξηροφθαλμία.

Επίσης, προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολομός, καρύδια, λιναρόσπορος), καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα ευεργετικά για τα μάτια.

Τέλος, μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας φυσικά δάκρυα για ώρα ανάγκης, εάν η καταπόνηση των ματιών είναι έντονη και χρειάζεστε άμεση ανακούφιση.

Πηγή: prevention.com

Διαβάστε επίσης:

Σταγόνες για τα μάτια: Τα DOs και τα DON’Ts στη χρήση τους
Ελληνική έρευνα: Τα μάτια προδίδουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα
4 ασκήσεις για να βελτιώσετε την όρασή σας & να ξεκουράσετε τα μάτια σας!