ΥΓΕΙΑ

Βρέφος 9 μηνών σε ΜΕΘ από γρίπη - Σοβαρά προβλήματα στην επιδημιολογική επιτήρηση

Την ανάγκη να δοθούν χρήματα έστω και τώρα προκειμένου να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση στο θέμα της γρίπης – καθώς η χώρα μας εφέτος είναι ακάλυπτη στο θέμα αυτό- και μάλιστα με έναν ιό ο οποίος εξελίσσεται πολύ επιθετικά, τονίζει μερίδα λοιμωξιολόγων.

Βρέφος 9 μηνών σε ΜΕΘ από γρίπη - Σοβαρά προβλήματα στην επιδημιολογική επιτήρηση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήδη η Ελλάδα μετρά αυτή την στιγμή 13 θανάτους από την γρίπη, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 50 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και ένα βρέφος 9 μηνών. Ένα 4χρονο που νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα, έχει βγει, παραμένει ωστόσο στο νοσοκομείο. Από την αρχή που ξέσπασε το κύμα της γρίπης στην χώρα μας, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 82 άτομα.

Ο ιός εφέτος είναι επιθετικός επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες (κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 που κυριαρχούσε και το 2009) ωστόσο το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι δεν έχουν γίνει καμπάνιες ενημέρωσης, ενώ εξαιτίας των μειωμένων πόρων, δεν υλοποιείται επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να έχουν εικόνα οι επιστήμονες, τι ιοί, κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα το Ινστιτούτο Παστέρ έχει ελέγξει 400 δείγματα, εκ των οποίων ήταν θετικά στους ιούς της γρίπης τα 158. Εξ αυτών τα 156 ήταν Α (Η1Ν1).

Την ίδια ώρα, ο εμβολιασμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, ακόμη και στους υγειονομικούς κύκλους, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ή έχουν καταλήξει ήταν ανεμβολίαστοι. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες, συστήνουν τον εμβολιασμό ακόμη και τώρα. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό εφέτος, είναι οι μικρές ηλικίες που χτυπά η γρίπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα, το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται είναι κάτω των 60 ετών.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία την φετεινή χρονιά, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν και αυτές που υπάρχουν να αξιοποιούνται από τους ασθενείς που νοσούν από γρίπη. Ο ΙΣΑ κάνει λόγο εδώ και καιρό για ανάγκη να ανοίξουν 200 κλίνες που είναι κλειστές εξαιτίας υποστελέχωσης.

Διαβάστε ακόμη:

16 νέα κρούσματα από τον ιό της γρίπης σήμερα - 13 θάνατοι

Γρίπη: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές, γιατί οι άνδρες την περνάνε βαριά