ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπέρμα σας είναι υγιές

Είναι δύσκολο να καταλάβει ένας άντρας αν το σπέρμα του είναι υγιές εάν δεν υποβληθεί σε ειδική εξέταση, ωστόσο ορισμένες συνήθειες εξασφαλίζουν ότι οι... κολυμβητές του παραμένουν πάντα σε φόρμα!

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπέρμα σας είναι υγιές

Η συστηματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια είναι μερικές βασικές παράμετροι που εγγυώνται την αναπαραγωγική υγεία του άντρα.

1. Επίπεδη κοιλιά

Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται με μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και μειωμένη κινητικότητα των διαθέσιμων σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άντρες με περίμετρο μέσης άνω των 101 εκατοστών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το λίπος στην κοιλιά επηρεάζει αρνητικά την ορμονική λειτουργία αλλά και την παραγωγή και ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

2. Ουδέτερα χαρακτηριστικά προσώπου

Αρκετοί άντρες υπερηφανεύονται για το έντονα αρρενωπό πρόσωπό τους –τυπικά πιο φαρδύ και πλατύ από αυτό του μέσου άντρα– ωστόσο τα ουδέτερα χαρακτηριστικά συνδέονται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με Ισπανούς και Φινλανδούς ερευνητές.

3. Κατανάλωση ψαριού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άντρες που καταναλώνουν σημαντική ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) διαθέτουν σε γενικές γραμμές λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια σε σύγκριση με άντρες που προτιμούν το καθαρό κρέας ή άλλες πηγές πρωτεϊνών. Από την άλλη, το ψάρι φάνηκε να έχει προστατευτική δράση όσον αφορά την αναπαραγωγική υγεία των αντρών. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το περισσότερο ψάρι (π.χ. τόνο και σολομό) ήταν και αυτοί που παρουσίαζαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Το ψάρι είναι ωφέλιμο για τον άντρα χάρη στα Ω-3 λιπαρά που περιέχει, συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.

4. Άνετα εσώρουχα

Μελέτη που εκπονήθηκε το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέδειξε ότι τα άνετα, φαρδιά εσώρουχα συσχετίζονται με 24% μικρότερο κίνδυνο χαμηλής κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων αποτελεί βασικό δείκτη αξιολόγησης της ποιότητας του σπέρματος, καθώς επηρεάζει τις πιθανότητες γονιμοποίησης του ωαρίου. Τα φαρδιά εσώρουχα επιτρέπουν την καλύτερη ροή αέρα, οπότε δεν αναπτύσσονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να βλάψουν το σπέρμα.

5. Συστηματική γυμναστική

Οι άντρες που γυμνάζονται 15 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα παρουσιάζουν κατά 73% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους σε σύγκριση με άντρες που δεν γυμνάζονται καθόλου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Η σωματική άσκηση βοηθά τον άντρα να διατηρήσει το σωματικό βάρος του μέσα στα όρια του φυσιολογικού –παράμετρος που επηρεάζει την αναπαραγωγική υγεία– και παράλληλα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών σε ολόκληρο το σώμα, επομένως προλαμβάνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα σπερματοζωάρια.

6. (Σχετικά) λεπτή φωνή

Και η βαριά φωνή θεωρείται κατά γενική ομολογία στοιχείο που υποδηλώνει ότι ένας άντρας είναι αρκετά αρρενωπός, όμως και στην περίπτωση αυτή, όπως και με το αρρενωπό πρόσωπο που αναφέρθηκε παραπάνω, συσχετίζεται με μικρότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα, υποδεικνύει μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας. Μια πιθανή εξήγηση είναι τα επίπεδα τεστοστερόνης του άντρα, καθώς η ορμόνη συνδέεται με τα έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο και τη βαριά φωνή, όμως σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

7. Χρήση τάπερ από γυαλί στο φούρνο μικροκυμάτων

Φανταστήκατε ποτέ ότι τα τάπερ μπορεί να βλάψουν την αναπαραγωγική σας υγεία; Η έκθεση των πλαστικών σε υψηλές θερμοκρασίες –συγκεκριμένα πλαστικών ειδών που περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA)– συνδέεται με αυξημένα επίπεδα BPA στα ούρα, παράγοντας που με τη σειρά του συσχετίζεται με μικρότερη διαθεσιμότητα σπερματοζωαρίων με καλή κινητικότητα, σύμφωνα με ερευνητές από τη Δανία. Η δισφαινόλη Α ενδέχεται να επηρεάσει την ορμονική λειτουργία, άρα και την αναπαραγωγική υγεία του άντρα.

Πηγή: menshealth.com

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στο χρώμα του σπέρματος: Για ποιες παθήσεις προειδοποιούν

Πώς επηρεάζει το εσώρουχο τη γονιμότητα των αντρών