ΥΓΕΙΑ

Τεστ με γράφημα: Τι φταίει τελικά για τον πονοκέφαλο;

Ο πόνος στο κεφάλι που οφείλεται σε τραυματισμό ή στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι εύκολα αναγνωρίσιμος.

Τεστ με γράφημα: Τι φταίει τελικά για τον πονοκέφαλο;

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, ο εντοπισμός της αιτίας του πονοκεφάλου μπορεί να αναδειχθεί σε πρόκληση τόσο για εμάς όσο και για τους γιατρούς.

Ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι είτε πρωτοπαθής είτε δευτεροπαθής, δηλαδή να αποτελεί μεμονωμένη πάθηση ή σύμπτωμα άλλου προβλήματος, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει ο νευρολόγος Τζακ Σιμ, ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος, άρα η ορθή αναγνώριση της υποκείμενης αιτίας του κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Με τη βοήθεια του παρακάτω τεστ σε μορφή γραφήματος, μπορείτε να πάρετε μια πρώτη ιδέα για τις πιθανές αιτίες του πονοκεφάλου που σας ταλαιπωρεί.

headache test graph

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

1. Ίσως πρόκειται για διάσειση. Καλέστε το γιατρό σας ή επισκεφθείτε τα Επείγοντα.

2. Πρόκειται πιθανώς για δευτεροπαθή πονοκέφαλο που οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, μια γρίπη, ένα κρυολόγημα ή σε ιγμορίτιδα. Η αντιμετώπιση της αιτίας (π.χ. με παυσίπονα και επαρκή ενυδάτωση) θα σας ανακουφίσουν από τον πονοκέφαλο.

3. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε τα Επείγοντα. Ίσως πρόκειται για ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης σοβαρής κατάστασης.

4. Πρόκειται μάλλον για ημικρανία, με ή χωρίς αύρα.

5. Πρόκειται πιθανώς για αθροιστική κεφαλαλγία. Αυτό το είδος πονοκεφάλου εκδηλώνεται ξαφνικά και υποχωρεί εξίσου αιφνίδια, εντός 15 λεπτών έως 2 ωρών.

6. Ο πόνος οφείλεται πιθανώς σε κεφαλαλγία τάσης. Είναι ο συνηθέστερος τύπος πονοκεφάλου και συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η αδυναμία, ο πόνος στο σαγόνι και ο πόνος στον αυχένα.

Πηγή: health.com

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος: Αντιμετωπίστε τον με ένα... μολύβι!

Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Πότε οφείλεται σε εγκεφαλική διαταραχή

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο; Δείτε τι φταίει