ΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Παρά τις ρητές οδηγίες των γιατρών τα περισσότερα παιδιά δεν δέχονται οδοντιατρική φροντίδα έως την ηλικία των τριών ετών.

Πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Αυτό έχει ως συνέπεια, πολλά παιδιά να φθάνουν στον οδοντίατρο όταν έχει ήδη γίνει ζημιά στα δόντια τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με αυτή την καθυστέρηση χάνεται η ευκαιρία να αναγνωρίσουν οι γιατροί τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αρχόμενων οδοντικών βλαβών πριν αυτές εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθούν οι γονείς για τις μεθόδους πρόληψης των οδοντιατρικών προβλημάτων, ώστε να εξασφαλίσουν τη στοματική υγεία του παιδιού τους.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν ομάδα παιδιών από τη γέννησή τους έως την ηλικία των τριών ετών, εξετάζοντας τη συχνότητα των επισκέψεών τους στον οδοντίατρο και της υποβολής τους σε θεραπεία με φθοριούχο άλας.

bigstock Baby Girl Gets Help By The Den 110958521

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 31% των παιδιών δέχτηκε οδοντιατρική φροντίδα για πρώτη φορά στην ηλικία των τριών ετών, έναντι μόλις του 2% που επισκέφθηκε τον οδοντίατρο κοντά στα πρώτα του γενέθλια.

Επιπλέον, σπάνιες αποδείχθηκαν και οι θεραπείες με φθοριούχο άλας πριν από τη συμπλήρωση 32 μηνών από τη γέννηση των συμμετεχόντων στη μελέτη παιδιών.

Εν κατακλείδι, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πρώτη οδοντιατρική εξέταση των νηπίων πρέπει να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τι προκαλεί η ζάχαρη στα παιδικά δόντια - Σοκαριστικές εικόνες

Δόντια: Πότε «δείχνουν» εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια

Πώς σχηματίζονται οι τρύπες στα δόντια (βίντεο)