ΥΓΕΙΑ

Νόσος του Crohn: Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν

Η νόσος του Crohn είναι μια πάθηση του εντέρου που σχετίζεται με διάρροιες, απώλεια βάρους αλλά και εξωεντερικές εκδηλώσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Νόσος του Crohn: Ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν

Μαζί με την ελκώδη κολίτιδα αποτελούν τις μη ειδικές φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Η αιτιολογία τους δεν είναι σαφής, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Δανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται ένα συγκεκριμένο μήνα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Crohn.

Σε έρευνά τους που διήρκεσε περίπου 15 χρόνια και συμπεριέλαβε 627 άτομα που έπασχαν από τη νόσο του Crohn και ήταν ηλικίας μικρότερης των 21 ετών, επικέντρωσαν την προσοχή τους στο μήνα γέννησης του κάθε ασθενή.

bigstock Crohn s Disease Words Display 88659146

Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι είχαν γεννηθεί τον Αύγουστο, ενώ οι λιγότεροι το Μάρτιο.

Τα ευρήματα αυτά αποκτούν νόημα εφόσον συνδυαστούν με παλαιότερες μελέτες που κατέδειξαν ότι η έκθεση σε συγκεκριμένες λοιμώξεις πριν από τη γέννηση ή κατά την πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Crohn.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εμφάνιση συγκεκριμένων λοιμωδών παραγόντων (π.χ., ιώσεις) σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου αυξάνει τη πιθανότητα για την ανάπτυξη της νόσου σε αυτά τα χρονικά διαστήματα.

Οι Βρετανοί διαφωνούν

Βρετανοί επιστήμονες πάντως, που έκαναν παρόμοια μελέτη, κατέληξαν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: διαπίστωσαν δηλαδή ότι η νόσος του Crohn εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα γεννημένα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον Βρετανό γαστρεντερολόγο Simon Travis, η πιο αξιόπιστη έρευνα σχετικά με το θέμα έγινε στη Νορβηγία και περιέλαβε 420 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, καθώς και 142 ασθενείς με νόσο του Crohn. Τα αποτελέσματα έδειξαν εποχιακή διακύμανση στην έναρξη της ελκώδους κολίτιδας, αλλά όχι της νόσου του Crohn. Πράγματι, η αύξηση των περιστατικών κατά τη θερινή περίοδο έρχεται σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς, καθώς οι λοιμώξεις είναι πιο συχνές τους χειμερινούς μήνες, πρόσθεσε.

Ο Βρετανός επιστήμονας υποστήριξε ότι η έρευνα των Δανών προστίθεται στην τεράστια βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα και είναι μεν ενδιαφέρουσα, αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Σπαστική κολίτιδα: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά σου

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς θα την καταπολεμήσετε