ΥΓΕΙΑ

Ο κίνδυνος στυτικής λειτουργίας φαίνεται στα… πόδια

Οι πιθανές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολλές, από την κακή κυκλοφορία του αίματος έως την κατάθλιψη.

Ο κίνδυνος στυτικής λειτουργίας φαίνεται στα… πόδια

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων στύσης ξεκινά από την ορθή αναγνώριση του βασικού παράγοντα που τα πυροδοτεί.

bigstock Erectile Dysfunction With Symb 91486805

Αμερικανοί επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι μια πιθανή ένδειξη στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αυξημένη κινητικότητα των κάτω άκρων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Sleep, το λεγόμενο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (restless leg syndrome - RLS) συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία στους άντρες ηλικίας 56-91 ετών.

Πέντε έως 14 επεισόδια RLS το μήνα συσχετίστηκαν με 16% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων στύσης σε σύγκριση με άντρες που δεν εκδηλώνουν το σύνδρομο. Δεκαπέντε ή και περισσότερα επεισόδια RLS το μήνα συσχετίστηκαν με 78% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων στύσης.

Οι συσχετίσεις ήταν σταθερές ασχέτως ηλικίας, Δείκτη Μάζας Σώματος, επιπέδων άγχους και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωση στυτικής δυσλειτουργίας.

Κοινός παρονομαστής στις δύο παθήσεις είναι τα χαμηλά επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη, παράγοντας που εξηγεί πιθανώς τη σχέση μεταξύ τους.

Δείτε κι αυτό:

Πόσο αλκοόλ βελτιώνει τις επιδόσεις των ανδρών στο σεξ

Οι ασκήσεις που προστατεύουν τους άντρες από τη στυτική δυσλειτουργία

Στυτική δυσλειτουργία: Για ποια ασθένεια χτυπάει «καμπανάκι»