ΥΓΕΙΑ

Ποια δερματική πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μια νέα κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Impotence Research.

Ποια δερματική πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

Βιολογικές αλλά και ψυχολογικές παράμετροι που συνδέονται με τη δερματική πάθηση φαίνεται πως εξηγούν τη σχέση της με τα προβλήματα στύσης.

bigstock Diagnosis erectile dysfunction 104767595

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, οι άντρες που έχουν διαγνωστεί με ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία και μάλιστα πιο σοβαρής μορφής σε σύγκριση με άντρες που δεν πάσχουν από την αυτοάνοση δερματική πάθηση.

Ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν η ψωρίαση συνδυάζεται με κατάθλιψη, διαβήτη, υπέρταση ή άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 191 ασθενείς με ψωρίαση και ίσο αριθμό αντρών που δεν έπασχαν από ψωρίαση. Διαπίστωσαν ότι ένας στους δύο άντρες με ψωρίαση (ποσοστό 53%) αντιμετώπιζε προβλήματα στύσης ενώ στην ομάδα των αντρών χωρίς ψωρίαση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%, αναφέρει το σχετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters. Μάλιστα, μεταξύ των αντρών με ψωρίαση, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί σοβαρής μορφής στυτική δυσλειτουργία ήταν σημαντικά περισσότερες, ενώ στην άλλη ομάδα τα προβλήματα στύσης ήταν συνήθως πιο ήπια.

Εάν ένας άντρας με ψωρίαση εκδηλώσει στυτική δυσλειτουργία, μπορεί ενδεχομένως να δει βελτίωση στη σεξουαλική του ζωή μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου αλλά και μέσω της αξιολόγησης/θεραπείας για κατάθλιψη, δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Δρ Suyun Ji.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων με ψωρίαση και στυτική δυσλειτουργία, ποσοστό 20% περιέγραψαν τα προβλήματα στύσης ως ήπια, ενώ ποσοστό 6% δήλωσαν ότι τα συμπτώματα ήταν σοβαρά. Για τους υγιείς άντρες, τα ποσοστά ήταν 22% και 2% αντίστοιχα. Τα στοιχεία υπέδειξαν επίσης ότι οι άντρες με βαριά κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στύσης.

Πώς εξηγείται η σχέση ψωρίασης και στυτικής δυσλειτουργίας

Οι άντρες με ψωρίαση είναι συχνά υπέρβαροι ή παρουσιάζουν άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που συνεπάγονται κακή κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, άρα και στα γεννητικά όργανα.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα συμπτώματα της ψωρίασης να εμφανιστούν επάνω στο πέος, οδηγώντας σε πόνο και δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι άντρες που εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπτώματα ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίζουν ζητήματα αυτοεικόνας ή άλλου είδους ψυχολογική καταπόνηση που βλάπτει τη σεξουαλική τους ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Ο κίνδυνος στυτικής λειτουργίας φαίνεται στα... πόδια

Πόσο αλκοόλ βελτιώνει τις επιδόσεις των ανδρών στο σεξ

Οι ασκήσεις που προστατεύουν τους άντρες από τη στυτική δυσλειτουργία