ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα: Οι επιπτώσεις στην καρδιά λόγω καθυστερημένης διάγνωσης

Για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει για την καρδιά η καθυστερημένη διάγνωση του εμφράγματος προειδοποιεί το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) το οποίο πραγματοποίησε σχετική μελέτη.

Έμφραγμα: Οι επιπτώσεις στην καρδιά λόγω καθυστερημένης διάγνωσης

Όπως εξηγεί, το σχεδόν 50% της ανήκεστης βλάβης που προκαλεί το έμφραγμα στον καρδιακό μυ συμβαίνει μέσα στην πρώτη ώρα από την διακοπή της παροχής αίματος σε αυτόν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ένας στους δέκα πάσχοντες από έμφραγμα περιμένουν δύο μέρες ή περισσότερο πριν απευθυνθούν σε έναν γιατρό, ενώ ο ένας στους δύο ασθενείς περιμένουν για πάνω από μία ώρα πριν ζητήσουν βοήθεια.

Πρόκειται για τραγικές καθυστερήσεις, καθώς για κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης.

Μόλις ο ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι αρκετά ενημερωμένος ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια πριν περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 500 επιζήσαντες από έμφραγμα, οι οποίοι απάντησαν σε ειδικά ερωτηματολόγια.

Όπως διαπίστωσα οι γιατροί του BHF, το 80% των ασθενών αρχικά δεν είχαν αναγνωρίσει τα συμπτώματά τους, με το 35% να πιστεύουν λανθασμένα ότι οφείλονται σε δυσπεψία.

bigstock Heart Attack 55772402

Το σχεδόν 50% είχαν ζητήσει βοήθεια περισσότερο από μία ώρα αργότερα, ενώ το 11% είχαν τα συμπτώματα επί δύο ημέρες ή περισσότερο πριν συμβουλευθούν έναν γιατρό.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της άμεσης ιατρικής συμβουλής για να αποφύγει ο ασθενής τη μεγάλη ζημιά που θα τον οδηγήσει πρόωρα στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια

-Αν νιώσετε πόνος πίσω από το στέρνο ή στο στομάχι και επεκτείνεται στον αριστερό ώμο και στην εσωτερική πλευρά του μπράτσου και του πήχη, φθάνοντας μέχρι τα δάκτυλα του αριστερού χεριού.

-Αν νιώσετε πόνο και στους δύο ώμους ή μόνο στον δεξιό ώμο, προς τον τράχηλο και το σαγόνι.

-Αν νιώσετε αφόρητο βάρος ή οδυνηρό σφίξιμο, που μπορεί να το νιώθετε και σαν κάψιμο.

-Αν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως έμετο, εφίδρωση και μετεωρισμό (αέρια).

-Αν για μία έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το έμφραγμα, έχετε συμπτώματα, όπως δυσφορία στο στήθος, αδυναμία και εύκολη κόπωση.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Τεστ: Υπολογίστε την πραγματική ηλικία της καρδιάς σας

Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα