ΥΓΕΙΑ

Μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια και σκνίπες

Την προσοχή των συμπολιτών μας και των φιλοξενούμενων προσφύγων-μεταναστών στα μεταδιδόμενα από παθογόνους μικροοργανισμούς (κουνούπια, σκνίπες) νοσήματα εφιστά με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια και σκνίπες

Η σχετική ανακοίνωση ενημερώνει ότι νοσήματα όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια.

bigstock Macro Of Mosquito Sucking Bloo 118702763

Στην Ανατολική Αττική έχει καταγραφεί η παρουσία κατάλληλων διαβιβαστών (σκνιπών) και για το λόγο αυτό, πέρα από τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιούνται κατά περιοχή, είναι απαραίτητη η λήψη ατομικών μέτρων όπως:

- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.

- Χρήση εντομοαπωθητικών (αντικουνουπικά) για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Ο χρόνος δράσης τους είναι από 1 έως 4-5 ώρες, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους. Να μην απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα. Τα εντομοαπωθητικά απλώνονται μετά από το αντηλιακό.

- Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.

- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).

- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

- Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.

- Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Διαβάστε επίσης:

Hierochloe odorata: Γνωρίστε το ισχυρό αντικουνουπικό φυτό

Τσίμπημα από κουνούπι: Πώς θα ανακουφιστείτε χωρίς να ξυστείτε