ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος προστάτη: Πόσες ώρες γυμναστικής αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης

Οι άντρες που έχουν εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους εάν παραμένουν σωματικά δραστήριοι.

Καρκίνος προστάτη: Πόσες ώρες γυμναστικής αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR), η γυμναστική εγγυάται καλύτερη πρόγνωση για τους ασθενείς.

bigstock Senior Man Doing Press Ups In 13917968

Μόλις πέντε ώρες ήπιας άσκησης την εβδομάδα (περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική, τένις) αυξάνουν κατά ένα τρίτο τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του προστάτη, διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 10.000 άντρες με καρκίνο του προστάτη και κάλυπταν διάστημα 20 ετών. Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι οι ασθενείς που γυμνάζονταν τουλάχιστον 5 ώρες σε εβδομαδιαία βάση είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο σε σύγκριση με άντρες που γυμνάζονταν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι μόνο το περπάτημα δεν αρκεί για να επιτύχουν οι άντρες καλύτερα αποτελέσματα, αλλά η ήπια σωματική άσκηση πρέπει να συνδυάζεται και με πιο έντονες μορφές γυμναστικής για περισσότερα οφέλη.

Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες επί του θέματος ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η ακριβής «δόση» γυμναστικής και ποιοι συνδυασμοί μορφών άσκησης εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή πρόγνωση.

Διαβάστε επίσης:

Η συχνότητα σεξ που σας προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Καφές & καρκίνος προστάτη: Ποια ποσότητα θεωρείται προστατευτική

Καρκίνος προστάτη & εξέταση PSA: Τι σημαίνουν οι τιμές