ΥΓΕΙΑ

Προετοιμασία για κολονοσκόπηση: Τρώμε το προηγούμενο βράδυ;

Η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση παραδοσιακά περιλαμβάνει μια διατροφή μόνο με υγρά και τη λήψη καθαρτικού την ημέρα που προηγείται της εξέτασης, ενώ δεν επιτρέπεται η κατανάλωση στέρεων τροφών.

Προετοιμασία για κολονοσκόπηση: Τρώμε το προηγούμενο βράδυ;

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν υποστηρίζουν ότι αυτή η ομολογουμένως βασανιστική διαδικασία θα πρέπει ίσως να σταματήσει να εφαρμόζεται.

Έπειτα από δοκιμές που έκαναν οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι ένα διατροφολόγιο που περιλαμβάνει τροφές με λίγες φυτικές ίνες δεν οδήγησε σε αρνητικές εκβάσεις κατά την εξέταση και παράλληλα ήταν πιο ευχάριστο για τους ασθενείς σε σύγκριση με τη συνήθη προετοιμασία.

Ένας βασικός λόγος που αρκετοί αποφεύγουν την κολονοσκόπηση είναι η δυσάρεστη προετοιμασία που πρέπει να προηγηθεί της εξέτασης, οπότε εάν η συνήθης διαδικασία αλλάξει ίσως συμμετέχουν περισσότεροι στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο.

Η διατροφή με υγρά πριν την ημέρα της κολονοσκόπησης συνιστάται ώστε να είναι το έντερο καθαρό για να περάσει το ενδοσκόπιο. Μια διατροφή με ελάχιστες φυτικές ίνες εκτιμάται όμως ότι μπορεί να έχει το ίδιο (ή και καλύτερο) αποτέλεσμα και να μην εμποδίσει καθόλου τη διεξαγωγή της εξέτασης.

Στο πλαίσιο της δοκιμής που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί ερευνητές, ζήτησαν από 83 ασθενείς να ακολουθήσουν είτε τη συνήθη διατροφή με υγρά είτε να καταναλώσουν μόνο τροφές με λίγες φυτικές ίνες, όπως μακαρόνια με τυρί, γιαούρτι, λευκό ψωμί, αλλαντικά και παγωτό.

Διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι ασθενείς από τη δεύτερη ομάδα ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι για την εξέταση, ενώ οι ίδιοι ασθενείς δήλωσαν λιγότερο κουρασμένοι το πρωί της εξέτασης σε σύγκριση με τους ασθενείς της ομάδας των υγρών. Επίσης, ποσοστό 97% των ασθενών της δεύτερης ομάδας δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη διατροφή τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα των υγρών ήταν μόλις 46%.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου Digestive Disease Week που έλαβε χώρα στο Σαν Ντιέγκο και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Διαβάστε επίσης:

Κολονοσκόπηση: Μία πολύτιμη εξέταση που σώζει ζωές

Κολονοσκόπηση: Πότε πρέπει να γίνεται και τι δείχνει