ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού λόγω γονιδιακών μεταλλάξεων, μπορούν να προστατευθούν ακολουθώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Καρκίνος του μαστού: Τέσσερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Bloomberg» στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 4.000 γυναικών που είχαν ελεγχθεί για 24 γονιδιακές μεταλλάξεις που έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο καρκίνου μαστού.

Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα προγνωστικό μοντέλο του ατομικού κινδύνου εκδήλωσης καρκίνο του μαστού, βάσει των γενετικών πληροφοριών κάθε γυναίκας και άλλων παραμέτρων.

Οι άλλες παράμετροι περιλάμβαναν και αυτές που δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και η ηλικία της εμμηναρχής. Και φυσικά συνήθειες του τρόπου ζωής. Τέλος, στο μίγμα πρόσθεσαν και τις επιδράσεις 68 άλλων γονιδιακών μεταλλάξεων για τις οποίες οι γυναίκες δεν είχαν εξεταστεί.

bigstock Doctor With Pink Badge And Wom 6186931

Οι παράμετροι του τρόπου ζωής που φάνηκαν να παίζουν βασικό ρόλο είναι:

-Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

-Η αποχή από το κάπνισμα

-Ο περιορισμός του αλκοόλ

-Η απουσία θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν όλες οι γυναίκες καυκάσιας ευρωπαϊκής καταγωγής τηρούσαν αυτούς τους κανόνες τότε σχεδόν το 30% των περιπτώσεις καρκίνου μαστού θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Διαπίστωσαν δηλαδή ότι μια μέση γυναίκα 30 ετών έχει 11% πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

«Φυσικά κάποιες θα έχουν περισσότερες πιθανότητες λόγω γονιδίων και άλλων παραγόντων που δεν αλλάζουν. Αλλά οι επιλογές του τρόπου ζωής κάνουν την μεγαλύτερη διαφορά» εξηγούν οι ερευνητές.

Και προσθέτουν ότι ακόμα και οι γυναίκες με τον υψηλότερο κίνδυνο μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού διατηρώντας υγιές βάρος, απέχοντας από τσιγάρο αλκοόλ και ορμονική θεραπεία.

Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε γυναίκες που είχαν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, οι οποίες αυξάνουν καθοριστικά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και τις ωοθήκες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Oncology.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος του μαστού: Γιατί κάποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Διατροφή για πρόληψη καρκίνου του μαστού: Πόσα φρούτα πρέπει να τρώνε οι έφηβες

Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για να τον προλάβετε