ΥΓΕΙΑ

Επιθετικός καρκίνος προστάτη: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης

Η αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη και μάλιστα επιθετικού, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Επιθετικός καρκίνος προστάτη: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τους άντρες όσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης.

bigstock Concept or conceptual D fat o 87503024

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έκαναν οι ερευνητές στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, για κάθε 10 εκατοστά που αυξάνεται η περίμετρος της μέσης, οι πιθανότητες να εμφανίσει ο άντρας την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του προστάτη αυξάνεται κατά 13%.

Παράλληλα, όσο περισσότερο είναι το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, τόσο πιθανότερο είναι να χάσει ο άντρας τη ζωή του λόγω του καρκίνου.

Η σχέση ανάμεσα στο κοιλιακό λίπος και τον καρκίνο του προστάτη παραμένει ασαφής, ωστόσο μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από μεταβολές στην ορμονική λειτουργία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος.

Τα νέα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, σε στάδιο που θα είναι σχετικά πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Οι Βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στην παραπάνω συσχέτιση έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 150.000 άντρες από 8 χώρες της Ευρώπης. Οι άντρες είχαν μέση ηλικία 52 έτη στο ξεκίνημα της μελέτης και 7.022 εξ αυτών εκδήλωσαν καρκίνο του προστάτη σε διάστημα 14 ετών. Συνολικά, 934 έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά αργά, χωρίς να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του άντρα. Άλλοτε πάλι, ο καρκίνος είναι επιθετικός και απειλητικός για τη ζωή. Τα νέα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι υπέρβαροι άντρες κινδυνεύουν περισσότερο να έρθουν αντιμέτωποι με τη δεύτερη περίπτωση.

Ενδεικτικά, ένας άντρας με περίμετρο μέσης 95 εκατοστά διατρέχει 13% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει επιθετικό καρκίνο προστάτη σε σύγκριση με έναν άντρα με περίμετρο μέσης 85 εκατοστά. Παράλληλα, ένας άντρας με περίμετρο μέσης 95 εκατοστά έχει 18% περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του από την εν λόγω μορφή καρκίνου σε σύγκριση με έναν άντρα με περίμετρο μέσης 85 εκατοστά.

Δείτε κι αυτό:

Συχνότητα εκσπερμάτισης & κίνδυνος καρκίνου του προστάτη

Το λαχανικό που βάζει φρένο στην υπερπλασία του προστάτη!

Με ποιους τρόπους θα προστατέψετε τον προστάτη σας