ΥΓΕΙΑ

Και όμως, υπάρχει θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος: Αφαίρεση όγκου μαζί με την πυλαία φλέβα

Έμπειροι χειρουργοί και εξειδικευμένα μηχανήματα αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον όγκο στο πάγκρεας, μια από τις πιο δύσκολα εντοπίσιμες νόσους.

Και όμως, υπάρχει θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος: Αφαίρεση όγκου μαζί με την πυλαία φλέβα

Το πάγκρεας περιβάλλεται από άλλα ζωτικά όργανα και βρίσκεται σε στενή επαφή με ιδιαίτερης σημασίας αρτηρίες και φλέβες της κοιλιάς. Οι όγκοι του παγκρέατος τις περισσότερες φορές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί καθώς τα συμπτώματά τους αποδίδονται σε δυσπεψία, γαστρίτιδα, χολολιθίαση ή και οσφυαλγία.

Σε πολλές περιπτώσεις οι όγκοι μπορεί να χαρακτηριστούν ως μη εγχειρήσιμοι, όπως όταν παρουσιάζονται μεταστάσεις, είναι μεγάλοι σε μέγεθος, επεκτείνονται προς το δωδεκαδάκτυλο ή μεγάλες αρτηρίες και φλέβες. Ωστόσο, εξειδικευμένοι χειρουργοί, με μακρόχρονη ενασχόληση με τις νόσους του παγκρέατος, εφαρμόζουν μεθόδους επιτυχούς αντιμετώπισης τέτοιων όγκων, ακόμη και αν αρχικά θεωρούνται «ανεγχείρητοι».

22629b360a05da784f0b2eee930834da L

- Η διάγνωση σε θεραπεύσιμο στάδιο λόγω της σωστής αξιολόγησης της «ανεξήγητης» εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη (τύπου 2), ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται σε μεγάλο ποσοστό με την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.

- Η εύστοχη ταυτοποίηση των κύστεων του παγκρέατος μέσω σύγχρονων μεθόδων και της ανάλυσης των αποτελεσμάτων από κυτταρολόγο δίνουν ακριβή διάγνωση προλαμβάνοντας την ανάπτυξη της νόσου. Η μετατροπή των αρχικά ανεγχείρητων όγκων σε εγχειρήσιμους με την εφαρμογή των πλέον αποτελεσματικών χημειοθεραπευτικών σχημάτων σε συνδυασμό, όταν χρειάζεται, με στοχευμένη ακτινοθεραπεία. Η μετατροπή αυτή αφορά το ένα τρίτο των περιπτώσεων, ποσοστό που δεν θα ήταν δυνατόν αν δεν εφαρμοζόταν αυτή η «επιθετική» προσέγγιση.

- Η αφαίρεση του όγκου μαζί με την πυλαία φλέβα που εμπλέκεται σε αυτόν και την αποκατάστασή της με κάποιο είδος μοσχεύματος. Μια απαιτητική τεχνική με την οποία έχουν ήδη αντιμετωπιστεί 19 τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα από την έμπειρη ομάδα του κ. Γρηγόριου Τσιώτου.

- Διενέργεια εγχειρήσεων με ευρύτατα υγιή όρια γύρω από τον όγκο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υποτροπής.

- Εφαρμογή ριζικού λεμφαδενικού καθαρισμού, καθώς ο αριθμός των αφαιρούμενων λεμφαδένων αντανακλά ευθέως την ογκολογική ποιότητα και επάρκεια της εγχείρησης.

- Σύγχρονη διατροφολογική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών.

Η χειρουργική του παγκρέατος έχει αναγνωρισθεί ως εξειδικευμένος τομέας της ογκολογικής χειρουργικής στις ΗΠΑ, με αναγνωρισμένα Κέντρα Αναφοράς (Mayo Clinic, Johns Hopkins, MD Anderson, Mass. General), τονίζει ο Γενικός Χειρουργός κ. Γρηγόριος Τσιώτος.

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος παγκρέατος: Καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα από νέο συνδυασμό φαρμάκων

Celgene: Η επιβίωση, τα 10 χρόνια καινοτομίας στην Ευρώπη & μία μαρτυρία ενός καρκινοπαθούς