ΥΓΕΙΑ

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται με το φιλί

Μπορεί η λοιμώδης μονοπυρήνωση να ονομάζεται «ασθένεια του φιλιού», δεν είναι όμως η μόνη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σάλιου και με «όχημα» το φιλί.

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται με το φιλί

Έως και ένα δισεκατομμύριο βακτήρια 278 διαφορετικών ειδών μεταφέρονται με ένα και μόνο φιλί, αν και το 95% εξ ατών είναι παντελώς ακίνδυνα.

Εάν όμως ένα άτομο είναι φορέας κάποιου από τους παρακάτω παθογόνους μικροοργανισμούς, μπορεί να τον μεταδώσει στον/στην σύντροφό του με ένα φιλί.

bigstock Good Looking Couple Kissing At 132945176

- Επιχείλιος έρπης

Η λοίμωξη από τον απλό έρπη συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φλύκταινες γύρω από τα χείλη ή επάνω σε αυτά. Ο έρπης μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω του σάλιου ή με την άμεση δερματική επαφή με τα εξανθήματα. Μετά τη λοίμωξη από τον απλό έρπη, ο ιός παραμένει για πάντα στον οργανισμό, κάνοντας «κύκλους» έξαρσης και ύφεσης. Σε ορισμένα άτομα, ο ιός παραμένει μόνιμα ανενεργός. Η μετάδοση του ιού είναι πιο πιθανή σε περιόδους έξαρσης, όταν δηλαδή είναι εμφανείς οι φλύκταινες στην περιοχή του στόματος.

- Ιογενής μηνιγγίτιδα

Η ιογενής μηνιγγίτιδα μεταδίδεται με το σάλιο ή την έκθεση σε βλέννα και κόπρανα ατόμου που έχει μολυνθεί. Η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα που περιβάλλουν το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, την κόπωση, τη ναυτία, το ρίγος, τον πόνο στον αυχένα και την πνευματική σύγχυση.

- Κυτταρομεγαλοϊός

Ο ιός μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά, όπως το σάλιο, τα ούρα και το αίμα. Ο κυτταρομεγαλοϊός παραμένει αδρανής στο σώμα για πάντα μετά τη λοίμωξη. Ο ιός είναι επικίνδυνος κυρίως για τα μικρά παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό και σε αυτές τις ομάδες συνδέεται με την πνευμονία, την ηπατίτιδα και την εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων.

- Παρωτίτιδα

Αν και το εμβόλιο MMR προστατεύει από τη λοιμώδη νόσο, άτομα που δεν το έχουν κάνει κινδυνεύουν να εκτεθούν. Η παρωτίτιδα μεταδίδεται με τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια σωματικών υγρών από τη μύτη και το στόμα ενός ατόμου που έχει μολυνθεί. Η παρωτίτιδα πλήττει κυρίως τους σιελογόνους αδένες που βρίσκονται κοντά στα αφτιά, γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι το έντονο πρήξιμο στο σημείο αυτό.

- Γρίπη

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα. Η λοίμωξη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο μυϊκός πόνος, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, ο πυρετός και η καταρροή. Ο βαθμός επικινδυνότητας της γρίπης εξαρτάται από το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που την προκαλεί.

Δείτε κι αυτό:

Ποιος τύπος φιλιού μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου λόγω HPV

Δε θα πιστεύετε πόσα μικρόβια μεταφέρονται με ένα φιλί