ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία

Η καλή φυσική κατάσταση στη μέση ηλικία χάρη στη συστηματική γυμναστική μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τα 65, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Γυμναστική: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στην τρίτη ηλικία

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζεται κανείς σε όλη τη ζωή του και όχι μόνο όταν είναι νέος. Οι επιστήμονες μάλιστα προτείνουν να θεωρηθεί η φυσική κατάσταση ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για το εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης τύπου 2.

bigstock Squatting muscular couple doin 96428027

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Αμπαρίς Παντέϊ του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό Stroke.

Η προοπτική μελέτη παρατήρησης περιέλαβε σχεδόν 19.900 άτομα 45 έως 50 ετών (κατά 80% άνδρες), των οποίων παρακολουθείτο η καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενδεικτική της γενικότερης σωματικής κατάστασής τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν την καλύτερη αντοχή, είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 65 τους, σε σχέση με όσους είχαν την χαμηλότερη αντοχή.

bigstock Repairing The Brain 71662648

«Όλοι ακούμε ότι η άσκηση κάνει καλό, αλλά παρ’ όλα αυτά πολλοί δεν ασκούνται. Ας ελπίσουμε ότι τα νέα ευρήματά μας, που αφορούν την πρόληψη ενός μοιραίου εγκεφαλικού, θα τους παρακινήσουν να ξεκινήσουν την σωματική άσκηση», δήλωσε ο Παντέι.

Οι ειδικοί συνήθως συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η ιδανική γυμναστική για γερά οστά

Ποια κατηγορία εργαζομένων κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρό εγκεφαλικό