ΥΓΕΙΑ

Το στρες επιταχύνει το ρυθμό εξάπλωσης του καρκίνου

Νέα αυστραλιανή έρευνα σε ποντίκια αποκαλύπτει ότι το στρες μετατρέπει το λεμφικό σύστημα σε μέσο εξάπλωσης του καρκίνου, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να μετακινούνται στο σώμα με εξαπλάσια ταχύτητα ώστε να κάνουν πιο εύκολα μεταστάσεις.

Το στρες επιταχύνει το ρυθμό εξάπλωσης του καρκίνου

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αναχαιτίσει τους μηχανισμούς επίδρασης του στρες στον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Έρικα Σλόουν, μελέτησαν πώς εμπλέκεται το στρες στη διαδικασία της μετάστασης –δηλαδή της εξάπλωσης ενός καρκινικού όγκου από το αρχικό σημείο εμφάνισής του σε άλλα μέρη του σώματος– σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού.

«Το στρες αποστέλλει ένα σήμα που επιτρέπει στα κύτταρα του όγκου να δραπετεύσουν από το αρχικό σημείο εμφάνισης του καρκίνου και να εξαπλωθούν στο σώμα» εξηγεί η Δρ Σλόουν. «Το στρες δρα κατά κάποιο τρόπο ως λίπασμα, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε άλλα όργανα».

bigstock Growing Tumor 3404598

Η Δρ Σλόουν επισημαίνει ότι ήταν ήδη γνωστό πως ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του λεμφικού συστήματος, όμως πλέον επιβεβαιώθηκε το πώς συμβαίνει αυτό. Το στρες μετατρέπει το λεμφικό σύστημα σε «αυτοκινητόδρομο» που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να μετακινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν καρκινοπαθή ποντίκια σε μικρούς χώρους ώστε να προσομοιώσουν τις βιολογικές και συναισθηματικές επιδράσεις του στρες. Η Δρ Κάρολαϊν Λι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει πως ο αντίκτυπος του στρες στα πειραματόζωα ήταν εμφανής. «Ο ρυθμός εξάπλωσης του καρκίνου στα στρεσαρισμένα ποντίκια ήταν εξαπλάσιος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποντίκια» αναφέρει η ερευνήτρια.

Αξιοσημείωτο ήταν το εύρημα των ερευνητών ότι μια κλάση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και της αρρυθμίας μπορεί να αποτρέψει την επίδραση του στρες στην εξάπλωση του καρκίνου. Τα φάρμακα αυτά περιέχουν Β αναστολείς, οι οποίοι μπλοκάρουν τη βιολογική εκδήλωση του στρες επειδή δρουν ως ανταγωνιστές της αδρεναλίνης και μειώνουν τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Όταν χορηγήθηκαν οι Β αναστολείς στα καρκινοπαθή ποντίκια, η βιολογική εκδήλωση του στρες εξουδετερώθηκε πλήρως, αποτρέποντας την αναδιοργάνωση του λεμφικού συστήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nature Communications.

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Πόσα χρόνια κόβει από τη ζωή σας