ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυξημένος ο κίνδυνος για τους παχύσαρκους

Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην αρχή της ενήλικης ζωής τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα καναδο-βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Αυξημένος ο κίνδυνος για τους παχύσαρκους

Οι ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ και των βρετανικών πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Μπρίστολ και King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Λορίν Μόκρι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine.

bigstock fat man and measurer obesity 89420030

Η πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια προϊούσα νευρολογική διαταραχή που οφείλεται σε βλάβη της μυελίνης, του μονωτικού περιβλήματος των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Η νόσος, η οποία εκδηλώνεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 28-31 ετών, είναι μέχρι στιγμής ανίατη και οι υπάρχουσες θεραπείες απλώς την επιβραδύνουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση του βάρους ενός ανθρώπου, ώστε από υπέρβαρος (με Δείκτη Μάζας Σώματος 25-30) να γίνει παχύσαρκος (με ΔΜΣ πάνω από 30), αυξάνει κατά 40% περίπου τον κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας μεταξύ των νέων αποτελεί –εκτός των άλλων θετικών επιπτώσεων στην υγεία– προληπτικό μέτρο και κατά της σκλήρυνσης.

Διαβάστε επίσης:

Πολλαπλή σκλήρυνση: Επιθετική θεραπεία «φρενάρει» την αυτοάνοση νόσο

Καφές: Ποιος ο ρόλος του στη σκλήρυνση κατά πλάκας