ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Για ποιο σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί

Οι τιμές της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης κυμαίνονται συνήθως στα 120/80 mmHg.

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Για ποιο σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί

Το όριο για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι το 140/90 mmHg και πάνω. Υπάρχει όμως και το σημείο μεταξύ υγιούς αρτηριακής πίεσης και υπέρτασης, που ονομάζεται προϋπέρταση, δηλαδή όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο ανοίγει τον δρόμο για την υπέρταση.

Οι γυναίκες με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν στην πορεία μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο, ένας συνδυασμός συμπτωμάτων, όπως το κοιλιακό λίπος και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά και διαβήτη.

Συνεπώς, η αρτηριακή πίεση στο ανώτατο όριο του φυσιολογικού μπορεί να είναι πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι, υποστηρίζουν οι Κινέζοι επιστήμονες.

bigstock Pregnant Woman Belly Pregnanc 79871317

Ο Δρ Τζιαν-Μιν Νιου και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο Γυναικών και Παίδων «Guangdong» έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 506 εγκύους χωρίς ιστορικό υψηλή αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη. Μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση, το βάρος και άλλους δείκτες υγείας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα της εγκυμοσύνης και για 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Στο ένα τρίτο των γυναικών, η αρτηριακή πίεση παρέμεινε σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μισές παρέμειναν σε φυσιολογικά ενδιάμεσα επίπεδα και το 13% εκδήλωσε οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Εκ των 309 γυναικών που ολοκλήρωσαν την μελέτη, 35 εκδήλωσαν μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή είχαν περίμετρο μέσης 88,9 εκατοστά ή περισσότερο, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης, αρτηριακή πίεση 135/85 mmHg και άνω και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι γυναίκες με οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση στους τελευταίους μήνες της κύησης είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταβολικό σύνδρομο, συγκριτικά με όσες βρίσκονταν στα κατώτερα φυσιολογικά όρια.

«Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης προϋπέρτασης ή μεταβολικού συνδρόμου» συμβουλεύει ο Δρ Νιου.

Και προσθέτει ότι η παρακολούθηση της γυναίκας μετά τον τοκετό είναι πολύ σημαντική, καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα στρες τεστ που μπορεί να αποκαλύψει προδιάθεση του οργανισμού για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Διαβάστε επίσης:

Εγκυμοσύνη & παχυσαρκία: Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Ελλιπής διατροφή κατά την κύηση: Οι επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου

Αναψυκτικά στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για το παιδί