ΥΓΕΙΑ

Άσθμα: Ποιες τροφές προλαμβάνουν τα συμπτώματα και ποιες τα πυροδοτούν

Η σωστή διατροφή αποτελεί βασική παράμετρο για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης, και το άσθμα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Άσθμα: Ποιες τροφές προλαμβάνουν τα συμπτώματα και ποιες τα πυροδοτούν

Ορισμένες τροφές δρουν προστατευτικά όσον αφορά τις κρίσεις άσθματος, ενώ άλλες μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τροφές που προστατεύουν από την κρίση άσθματος

- Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί παρέχουν πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και άνοιας. Τα οφέλη τους επεκτείνονται όμως και στο άσθμα, αφού έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που καταπραΰνει τη βρογχική φλεγμονή, ένα σύνηθες σύμπτωμα του άσθματος. Μάλιστα, η συμβολή των Ω-3 λιπαρών στην πρόληψη του άσθματος φαίνεται πως ξεκινά πριν από τη γέννηση: Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν δύο φορές την εβδομάδα σολομό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί που θα εκδηλώσει άσθμα.

- Μούρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα διάφορα είδη μούρων (βατόμουρα, μύρτιλα, σμέουρα) αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανίδα, μαρούλι, λάχανο) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία έχει γνωστά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού εξασφαλίζει ότι δεν παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία σε αλλεργιογόνα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

- Γάλα

Εκτός από ασβέστιο, το γάλα παρέχει επίσης πολύτιμο μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του άσθματος επειδή χαλαρώνει τους μυς που περιβάλλουν τους βρόγχους ώστε να παραμένει ανοιχτή η αναπνευστική οδός. Το μαγνήσιο βρίσκεται επίσης σε σημαντική ποσότητα στο λιναρόσπορο.

- Καρότο

Το καρότο προστατεύει από τις κρίσεις άσθματος που εκδηλώνονται λόγω έντονης σωματικής άσκησης. Ο λόγος είναι ότι καρότο είναι πλούσιο σε βήτα καροτένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της ενισχύει το ανοσοποιητικό.

- Αβοκάντο

Πέρα από τα υγιεινά λιπαρά του, το αβοκάντο ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε γλουταθειόνη, ένα αντιοξειδωτικό ευεργετικό για την υγεία των πνευμόνων.

bigstock fresh Green Avocado Over Wo 113972519

Τροφές που πυροδοτούν ή επιδεινώνουν την κρίση άσθματος

- Πρόχειρο φαγητό

Το πρόχειρο φαγητό δεν επιβαρύνει μόνο το... δείκτη της ζυγαριάς. Η απουσία θρεπτικών συστατικών σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά επιβαρύνουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία γενικότερα. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal δείχνει ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρού άσθματος στα παιδιά (κατά 27%) και στους εφήβους (κατά 39%).

- Κρασί, αποξηραμένα φρούτα και έτοιμες σούπες

Πολλά προϊόντα στις κατηγορίες αυτές περιέχουν θειώδεις ενώσεις, οι οποίες λειτουργούν ως συντηρητικά και μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση άσθματος ή και αναφυλαξία σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία. Περίπου με τον ίδιο τρόπο επιδρούν και οι σαλικυλικές ενώσεις που βρίσκονται σε αποξηραμένα και επεξεργασμένα προϊόντα.

Πηγή: Reader's Digest

Διαβάστε επίσης:

Οι βιταμίνες που βοηθούν τους πάσχοντες από άσθμα

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα