ΥΓΕΙΑ

Αρθροπλαστική ισχίου με την Πρωτοποριακή Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας AMIS

Γράφει ο Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης, Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής ΣΤ' Ορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Αρθροπλαστική ισχίου με την Πρωτοποριακή Τεχνική Ελάχιστης Επεμβατικότητας AMIS

Η αρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος αποτελούν τα περισσότερο συχνά θεραπευτικά προβλήματα. Δυστυχώς, έως σήμερα δεν έχει υπάρξει φάρμακο το οποίο να μπορεί να θεραπεύσει ή να επηρεάσει δραστικά την πορεία της πάθησης αυτής.

Η αρθρίτιδα τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται με τη λεγόμενη ολική αρθροπλαστική, που σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής του 20ού αιώνα.

Η ολική αρθροπλαστική θεωρείται μία από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις και σήμερα πραγματοποιούνται παγκοσμίως περίπου στο 1 εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές το χρόνο και μέχρι το 2030 ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Σε όλους τους τομείς της χειρουργικής σήμερα όλο και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τάση σήμερα είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο το δυνατόν μικρότερη βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς.

Η πρωτοποριακή τεχνική AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) αποτελεί ένα βήμα εμπρός στο τομέα της ήδη ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, η οποία αποτελεί και τη μοναδική λύση στις περιπτώσεις αρθρίτιδος του ισχίου.

Ο όρος πρωτοποριακή της αποδίδεται όχι μόνο γιατί γίνεται με μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα, αλλά είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, διότι και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων δεν χρειάζεται να κοπούν ή να αποκολληθούν τένοντες, μύες ή νεύρα, διατηρώντας ακόμη και τον αρθρικό θύλακο.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

• πολύ πιο γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση
• δεν  χρειάζεται μετάγγιση αίματος.
• η χειρουργική τομή είναι πολύ μικρή και ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται σημαντικά ή απουσιάζει
• η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ σύντομη (2-3 μέρες).
• ο ασθενής κινητοποιείται και σηκώνεται για να βαδίσει την ίδια μέρα του χειρουργείου, και επομένως μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών λόγω ακινησίας (π.χ. θρομβώσεις) αλλά και χωρίς περιορισμούς στη καθιστή θέση (χωρίς να χρειάζονται ανυψωτικά) διότι εφόσον δεν κόβονται μύες η περίπτωση εξαρθρώματος ελαχιστοποιείται.
• ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες συντομότερα, (μπορεί να οδηγήσει από την 20μέρα) αποκτώντας πολύ γρήγορα αυτονομία ήδη κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Η τεχνική AMIS βασίστηκε σε μια κλασική χειρουργική τεχνική γνώστη από πολύ παλιά η οποία με τη δημιουργία απαραίτητων ειδικών εργαλείων τυποποιήθηκε και εξελίχθηκε σε μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας από την Γαλλική πανεπιστημιακή σχολή και σήμερα πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα στην Αμερική – Ευρώπη- Αυστραλία.

Σήμερα, η τεχνική AMIS εκτός από τη Γαλλία εφαρμόζεται σε διεθνούς φήμης ορθοπαιδικά κέντρα σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150.000 επεμβάσεις. Στην Ελλάδα η τεχνική εφαρμόζεται από το 2005 από τον Δρ Αθανάσιο Τσουτσάνη που είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της μεθόδου αυτής, Δ/ντής ΣΤ΄Ορθοπεδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.