ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Οι τροφές που αυξάνουν την επιθετικότητα της ασθένειας

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών και αποτελεί τη δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Καρκίνος του προστάτη: Οι τροφές που αυξάνουν την επιθετικότητα της ασθένειας

Εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 7% του πληθυσμού άνω των 50 ετών θα εμφανίσει καρκίνο και μόνο το 1,3% θα πεθάνει από αυτό.

Στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας, αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των καρκίνων.

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη, τα ευρήματα μελέτης που αφορούν στις τροφές που επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Gillings» στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 1.800 άνδρες από την Βόρεια Καρολίνα και τη Λουιζιάνα. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη την περίοδο 2004-2009. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλους παράγοντες υγείας την περίοδο της διάγνωσης του καρκίνου.

bigstock Typical Italian Appetizer With 99100013

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τροφές, όπως τυριά και κρέατα, τόσο επιθετικότερος ήταν ο καρκίνος του προστάτη.

Όμως, παρατήρησαν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά, που εμπεριέχονται σε τροφές, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, σχετίζονται με μικρότερη επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.

«Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συντελεί σε αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι η σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων ήταν πιο αδύναμη στους άνδρες που έπαιρναν στατίνες» εξήγησε η Δρ Έμμα Αλλοτ, επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η παρατήρηση ίσως υποδεικνύει ότι οι στατίνες μειώνουν, δεν αναστρέφουν, την επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στον καρκίνο του προστάτη.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Σε ποια ποσότητα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου οι ξηροί καρποί

Υγιεινά λιπαρά: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Καρκίνος προστάτη: Πόσες ώρες γυμναστικής αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης