ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των πνευμόνων

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από πνευμονία, βρογχίτιδα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σύνδρομο ξείας αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων.

Αλκοόλ: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των πνευμόνων

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί οξειδωτικό stress στους πνεύμονες μέσω του μεταβολισμού του, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη σύνθεση αλλά και τη χρησιμοποίηση της γλουταθειόνης που αποτελεί τη βασική αντιοξειδωτική ουσία με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντιοξειδωτική ικανότητα των κυττάρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, το αλκοόλ διαταράσσει και για ένα επιπλέον λόγο την υγεία των πνευμόνων.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα στο Σικάγο, ανέλυσε στοιχεία 12.000 Αμερικανών ενηλίκων.

bigstock Lungs 73490497

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν πολύ αλκοόλ συστηματικά (περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα οι γυναίκες και περισσότερα από 2 οι άντρες), αλλά και όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τουλάχιστον μια φορά το μήνα, είχαν λιγότερο πρωτοξείδιο του αζώτου στον αέρα που εξέπνεαν σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωνε κάποιος, τόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο πρωτοξειδίου του αζώτου.

Το πρωτοξειδίου του αζώτου βοηθά στην προστασία των πνευμόνων από διάφορα είδη βλαβερών βακτηρίων.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ανακαλύπτει σχέση μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και του πρωτοξειδίου του αζώτου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Chest.

Διαβάστε περισσότερα:

Αλκοόλ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Αλκοόλ: Τα 7 σημεία του σώματος που προκαλεί καρκίνο

Μήπως έχεις οξειδωτικό στρες; Τι είναι και πώς θα το αντιμετωπίσεις